Близько чверті економічно активного населення зайнято в "сірій" економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Близько чверті економічно активного населення зайнято в "сірій" економіці

Казна та Політика
368
Близько 25% економічно активного населення країни зайнято в "сірій" економіці. Про це свідчать отримані "Дзеркалом тижня" у Кабінеті міністрів низка матеріалів, які наочно демонструють реальні проблеми наповнення бюджету.
Наприклад, аналітична записка "Про невідповідність окремих даних органів державного управління та фондів соціального страхування, а також про рівень тінізації зайнятості у Чернівецькій області", показує типову для українських регіонів ситуацію.
"Відповідно до даних Державної податкової адміністрації в Чернівецькій області, в 2009 році отримували заробітну плату 208 тисяч осіб, яким нарахували 2 млрд 964 млн гривень заробітної плати (208 тисяч осіб - це 50% від економічно активного населення області у віці від 15 до 70 років; або 55% населення, зайнятого економічною діяльністю)", - йдеться в документі.
У той же час, вже в наступному абзаці документа, з посиланням на обласне управління Пенсійного фонду, наводяться зовсім інші дані, але з тієї ж області: у 2009 році отримували зарплату 231 000 осіб, і їм було нараховано 2 млрд 866,5 мільйона гривень.
А щомісяця зарплату отримували лише 128,3 тисяч осіб, і їм було нараховано 2 мільярди 313 мільйонів гривень. Тобто, 231 - 128 = 103 тисячі осіб працювали в 2009 році лише по кілька місяців. Судячи з характеру виконуваної роботи, ми маємо справу з "приховуванням фактичної зайнятості": 25% економічно активного населення області зайняті в "сірій" економіці.
Крім того, тільки 74% юросіб з числа тих, які звітують перед контролюючими органами, сплатили у лютому поточного року всі належні за законом податки та внески. На 35% з тих юросіб, які фактично платили, припадало 96% всіх надходжень від податку на доходи фізосіб і соціальних внесків. Якщо ж до цього додати, що в бюджетній сфері Чернівецькій області зайняті всього 75 тисяч осіб (або менше 20% економічно активного населення), але на їх припадає 54% сукупного фонду оплати праці, то стає зрозумілим рівень тіньової зайнятості в області.
Корінь зла аналітики вбачають у тому, що держоргани багато сил витрачають на реєстрацію юросіб або суб'єктів підприємницької діяльності, але "жоден орган не реєструє і не контролює наявність робочих місць та зайнятість найманих працівників на цих підприємствах". Відомча розпорошеність, відсутність чіткої системи обміну інформацією, небажання займатися такою роботою на місцях "створюють умови для тінізації зайнятості".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас