Глава Рахункової палати: Об'єктивність цінової статистики Держкомстату України викликає сумніви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Рахункової палати: Об'єктивність цінової статистики Держкомстату України викликає сумніви

Казна та Політика
199
Об'єктивність цінової статистики Державного комітету статистики Україні викликає сумніви, вважає голова Рахункової палати України Валентин Симоненко.
"У нашій державі статистика - це як поема в цифрах. Реальність цифр у ній залежить від натхнення авторів... Перевірити оцінку інфляції до кінця ніхто не може. Що стосується ВВП, то тут поезія закінчується, і починається трагікомедія", - заявив він в інтерв'ю тижневику "2000".
За його словами, відмова влади від оприлюднення даних про ВВП в щомісячному режимі йде в розріз з українським законодавством і створює ґрунт для домислів та інсинуацій: з 2009 року дані про ВВП оприлюднюються в Україні щокварталу.
"Уряду пора повернутися в законодавче русло і кожен місяць давати повні дані (про ВВП)", - сказав він.
Глава Рахункової палати також піддав критиці прийнятий парламентом Податковий кодекс.
"У ньому в першу чергу посилюється роль податкових органів, розширюються права самого відомства і мало вирішуються завдання, як попередити існуючі проблеми в законодавстві, усунути податкові ями, ліквідувати тіньові обороти", - сказав чиновник.
Крім того, за словами Симоненка, норми Податкового кодексу заганяють малий бізнес у тінь і ведуть до зростання безробіття, що негативно позначається на надходженнях до бюджету країни. "Державі вже зараз варто подумати, як і де забезпечити нові робочі місця. Або повернутися до проблемних норм і ще раз опрацювати їх, щоб ми не отримали ще більшу тінізацію бізнесу", - зазначив він.
Глава Рахункової палати також заявив, що після зміни уряду в березні-2010 істотних зрушень з наведення порядку в бюджетній сфері не відбулося.
"Основна управлінська ланка держфінансів: Мінфін, як і раніше, працює недостатньо цілеспрямовано і адекватно викликам, що стоять перед економікою і фінансами... На сьогоднішній день в Мінфіні не звертають належної уваги ні на критику, ні на багато розумних пропозицій", - зазначив В.Симоненко.
Крім того, глава відомства висловив думку, що темпи приросту державного боргу набули жахливих масштабів.
"За три роки сума боргу збільшилася в 4,5 рази... За нашими розрахунками, такий темп в умовах України є абсолютно неприйнятний. Будь-які борги, які набирає уряд, повинні бути адекватні економічному стану", - зазначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас