Необмежений тираж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Необмежений тираж

Казна та Політика
2525
Наприкінці жовтня головний опозиціонер країни Юлія Тимошенко звинуватила уряд і Нацбанк у безконтрольній емісії гривні. На думку Тимошенко, обсяг грошової емісії з початку року досяг 83,6 млрд грн.
"Якщо на вході емісія понад 80 млрд грн, то на виході ми отримаємо інфляцію, яку буде практично нереально контролювати. Це закономірність. Країна може увійти в такий неконтрольований стан, з якого її неможливо буде вивести", - заявила екс-прем'єр-міністр.
Нацбанку знадобилося два дні, щоб порахувати обсяг емісії і відповісти лідеру БЮТ. "За всіма ознаками Тимошенко переплутала емісію грошей з грошовою масою", - йдеться в повідомленні Нацбанку. Дані НБУ істотно відрізняються від показника, озвученого Тимошенко: 36 млрд грн емісії з початку року. Правда, ця цифра чомусь не відповідає статистиці Нацбанку, що публікується на його ж сайті. Там зазначено, що емісія з початку року склала всього 26,6 млрд грн.
Поки за показником приросту грошової маси Нацбанк вписується у вимоги МВФ. Проте наприкінці року НБУ може різко наростити грошову емісію.
Офіційна і прихована емісія
Емітовані Нацбанком гроші надходять в обіг трьома способами: за допомогою викупу регулятором валюти з міжбанківського ринку, за рахунок надання кредитів рефінансування банкам, а також за рахунок купівлі облігацій внутрішньої держпозики.
Вилучення грошей з обігу відбувається за рахунок продажу банкам депозитних сертифікатів (вид короткострокових цінних паперів), ОВДП, а також продажу іноземної валюти на міжбанківському ринку. Крім того, НБУ може підвищувати або знижувати ставки резервування по банківських кредитах і депозитах (у разі підвищення ставок обсяг коштів у банківській системі зменшується, при зниженні - збільшується).
Всі ці дії безпосередньо впливають на загальну грошову масу (показник M3) і монетарну базу (показник М0). М3 включає в себе гроші на банківських рахунках і депозитах, готівка поза банківською системою (на руках у населення), кошти банків на коррахунках в НБУ. М0 - тільки готівку плюс гроші банків на коррахунках. Також є проміжні показники М2 та М1, проте їх, як правило, беруть до уваги тільки для підрахунку показника М3.
Чому озвучений Нацбанком показник грошової емісії з початку року (36 млрд грн) не збігається з його ж показниками, що регулярно публікуються на сайті, залишається загадкою. Але в будь-якому випадку підрахувати приблизний обсяг емісії можна і самостійно - на основі даних про валютні інтервенції Нацбанку, викуп ОВДП регулятором, обсяги рефінансування банків, а також вилучення грошей з фінансової системи.
Чиста купівля валюти Нацбанком, за офіційними даними, в січні-вересні склала $2323 млн, або 18,58 млрд грн (за курсом 8,0 UAH/USD). Чиста купівля ОВДП - 14,1 млрд грн. Сума рефінансування банків незначна - 53 млн грн. До того ж НБУ вилучав гроші з обігу (230 млн грн через продаж депозитних сертифікатів). Разом грошова емісія Нацбанку за 9 місяців 2010-го склала близько 32 млрд грн. А якщо врахувати повернення банківського рефінансування, виданого регулятором у 2008-2009 рр. (сума повернень невідома), цілком можливо, що емісія дійсно склала 26-27 млрд грн з початку року.
Так звана прихована емісія в цьому році була невелика. Під прихованою емісією маються на увазі, наприклад, прямі кредити уряду (про такі факти нічого не відомо) і викуп ОВДП у Мінфіну (обсяг викупу підрахований вище в складі офіційної емісії і дорівнює 14,1 млрд грн). Також НБУ може викуповувати ОВДП у процесі рекапіталізації держкомпаній: наприклад, при рекапіталізації держбанків банки отримують від уряду ОВДП, які потім продають Нацбанку.
Проте в 2010-му ОВДП переважно викуповували комерційні банки (портфель держпаперів збільшився на 31,7 млрд грн) і нерезиденти (+9,5 млрд грн). Нацбанк залишився найбільшим власником портфеля ОВДП, однак левова частка цих паперів була викуплена регулятором у 2009-му в ході рекапіталізації проблемних фінустанов Родовід Банку, банку "Київ" і Укргазбанку).
Емісійні ризики
Показник зростання грошової бази на рівні 13,6% з початку року економісти не вважають критичним. "Емітуючи гривню, Нацбанк монетизував зростаючу економіку (з початку року зростання ВВП склав близько 6%)", - говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач. При цьому левова частка емісії в 2010-му - валютна: НБУ викуповував іноземну валюту з ринку, поповнюючи свої резерви і утримуючи курс гривні від зміцнення.
"Таким чином, НБУ вбивав двох зайців: нарощував резерви і монетизував економіку", - вважає Анастасія Головач. Наслідком емісії-2010 стало збільшення гривневої ліквідності в банківській системі. Тепер НБУ коректує рівень ліквідності банківської системи, продаючи депозитні сертифікати і підвищуючи норми резервування. До речі, приріст монетарної бази в 2010-му поки вписується у вимоги МВФ. Згідно з меморандумом, підписаним між Україною та Міжнародним валюти фонду, зростання монетарної бази у 2010-му має скласти максимум 14%.
Незважаючи на те що до кінця року залишається трохи більше місяця, приріст грошової бази за підсумками 2010-го може значно перевищити 14%. Справа в тому, що все ще очікується рекапіталізація держбанків (Родовід Банку, банку "Київ" і Укргазбанку) на загальну суму близько 10 млрд грн. Крім того, можлива рекапіталізація проблемного Надра Банку (8-9 млрд грн), доля якого досі не вирішена. Також нещодавно було збільшено статутний капітал НАК "Нафтогаз України" за рахунок ОВДП на суму 7,4 млрд грн для розрахунків за імпортний газ. Держкомпанія вже почала розпродаж ОВДП. Щоправда, поки ці папери купують виключно нерезиденти й комерційні банки.
Якщо держбанки будуть рекапіталізовані і при цьому комерційні банки і нерезиденти відмовляться викуповувати ОВДП, то НБУ все-таки доведеться підключитися до скуповування боргових держпаперів. Можливі також великі випуски ОВДП Мінфіном для покриття дефіциту бюджету. Тільки от запаси гривні у регулятора закінчуються, і він зараз сам планує продавати ОВДП для поповнення своєї гривневої ліквідності. Вихід зі становища - емісія грошей.
Втім, ситуацію може врятувати нинішнє зростання попиту на валюту. Останні два місяці НБУ методично розпродає свої валютні резерви: чистий продаж валюти в жовтні склав $494 млн, у вересні $668 млн (у цілому регулятор виручив приблизно 9,2 млрд грн).
Виток грошової емісії неминуче призведе до зростання інфляції. Багато економістів запевняють, що інфляція в Україні носить немонетарний характер (а в основному залежить від ситуації на товарних ринках). Проте якщо зіставити рівень інфляції і зміну монетарної бази за останні 10 років, то залежність все ж таки простежується: у роки, коли монетарна база щорічно збільшувалася на 30-50%, інфляція зашкалювала за 15-20%.
Втім, як скоро емітовані під рекапіталізацію гроші надійдуть в обіг, зараз сказати важко. Гривня, отримана НАК "Нафтогаз України" від продажу ОВДП, потрапить на готівковий ринок не скоро. Після продажу ОВДП НАК відразу обмінює її на інвалюту для погашення імпортного газу. НБУ запевняє, що продає Нафтогазу валюту безпосередньо, тобто на ринок ця гривня не потрапляє. Банківські казначеї поки підтверджують це: в останні тижні НАК не виходила на ринок з продажем гривні.
А ось виручені Мінфіном від продажу ОВДП емісійні гроші відразу хлинуть в економіку, і тоді прискорення інфляції точно не уникнути. Правда, в цьому випадку НБУ напевно включить на повну потужність механізм стерилізації грошей (вилучення з економіки), щоб не допустити різкого стрибка цін. Девальвація гривні Нацбанку зовсім не потрібна: зниження вартості вітчизняної валюти може призвести до паніки на готівковому ринку, і тоді регулятору буде дуже складно утримати національний грошовий знак.
Олена Шкарпова
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас