"Нафтогазу" окуляри фарбують у рожеве — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогазу" окуляри фарбують у рожеве

Енергетика
306
За попередніми розрахунками НАК "Нафтогаз України", наступного року компанія закупить 33,3 млрд. куб. м російського газу за середньорічною ціною $269 за 1 тис. куб. м. Очікується, що в європейські країни по українській газотранспортній системі пройде транзитом 94,2 млрд. куб. м російського газу, а вартість його транспортування обійдеться "Газпрому" в $2,72 за тис. куб. м на 100 км.
Такі показники містяться в проекті фінплану "Нафтогазу" на 2011 р., який Кабмін має намір затвердити до кінця поточного року. Але вони можуть змінитися, якщо в процесі переговорів з "Газпромом" про умови співпраці наступного року намітяться нові тенденції. Зокрема, якщо монополія висуне певні умови, які змусять її піти на поступки Києву і погодитися на підписання нових газових договорів, а в українському уряді підтримають ініціативи російських партнерів. Однак експерти сумніваються, що подібний варіант розвитку подій можливий.
Також вони звертають увагу, що проект фінплану "Нафтогазу" на 2011 р. містить параметри, які поступаються тим, які уряд Миколи Азарова затвердив на 2010 р.: на наступний рік передбачено зниження транзитної ставки ($2,72 замість $2,78 за тис. куб. м на 100 км), зниження обсягів транзиту (94,2 млрд. куб. м замість 105 млрд. куб. м), а також збільшення середньорічної вартості російського газу ($269 замість $250 за 1 тис. куб. м ). Очевидно, очікування Кабміну щодо поточного року не виправдовуються, тому він змушений коректувати у бік зменшення показники "Нафтогазу" на наступний рік.
Хоча минулого місяця голова правління НАК Євген Бакулін оцінював майбутнє очолюваної ним компанії більш оптимістично. Він зазначав, що в 2010 р. транзит російського газу збільшився більш ніж на 9% і складе близько 105 млрд. куб. м проти 95,8 млрд. куб. м в 2009 р. "Ми поки не плануємо зниження обсягів транзиту. Компанія докладає всіх зусиль, щоб зберегти обсяги транзиту газу по Україні на максимальному рівні і в 2011 р.", - говорив глава НАК.
Експерти вважають, що ринкових передумов для нарощення Україною транзиту немає. "Споживання російського газу на півдні Європи значно зменшилося, тому, на мою думку, 105 млрд. куб м. - це дещо завищений показник. Я думаю, що реальний транзит складе близько 100 млрд. куб. м", - зазначив Володимир Омельченко з Центру Разумкова. Тому, на думку експерта, єдиний привід говорити про збільшення газового транзиту через територію України - це збільшення закупівель газу самою Україною.
У свою чергу в Міністерстві закордонних справ і Мінпаливенерго продовжують сподіватися, що зможуть відмовити "Газпром" і його європейських партнерів від будівництва газопроводу "Південний потік" в обхід України, щоб нарощувати обсяги транспортування газу через українську територію. "Ми наполягаємо, що наша ГТС є найкращою... І у нас є питання з прокладання "Південного потоку" і тому, звичайно, ми його продовжуємо ставити як ЄС, так і Росії", - підкреслив Василь Філіпчук, керівник департаменту Євросоюзу МЗС України.
Доволі сумнівні, з точки зору експертів, очікування Кабміну та щодо ліквідації фінансового дефіциту "Нафтогазу" в 2011 р. У меморандумі для отримання другого траншу кредитних коштів від Міжнародного валютного фонду, який був нещодавно оприлюднений урядом, йдеться про нарощення дефіциту, незважаючи на поліпшення фінстану НАК в цілому. "Фінансове становище "Нафтогазу" покращилося в 2010 р., проте продовжує відставати від поставлених цілей, дефіцит компанії може досягти 15 млрд. грн. Ця цифра відображає зниження обсягів продажу газу і відсутність регулювання тарифів на комунальні послуги для кінцевих користувачів, що, в свою чергу, знижує платежі за газ комунальних підприємств", - наголошується в документі.
При цьому Кабмін обіцяє МВФ реалізувати заходи, щоб у наступному році намітилася більш позитивна тенденція в показниках фінзвітності держхолдингу. Але експерти вважають, що підвищення тарифів, коли українська економіка ще остаточно не відновилася після промислового спаду, негативно позначиться на рейтингах влади серед населення. Тому Кабмін, за їхніми прогнозами, змушений буде або відкласти прийняття непопулярних заходів, або впровадити ефективний механізм субсидування малозабезпечених громадян. "Основна причина проблем "Нафтогазу" - надмірна політизація його діяльності", - підсумував Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт Гарант".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас