НБУ: Дефіцит поточного рахунку в жовтні ц.р. зріс до 907 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Дефіцит поточного рахунку в жовтні ц.р. зріс до 907 млн дол.

Казна та Політика
414
Дефіцит поточного рахунку в жовтні 2010 р. зріс до 907 млн дол. в порівнянні з 194 млн. дол. у вересні. Про це йдеться в огляді НБУ про оцінку стану платіжного балансу.
Збільшення дефіциту стало результатом збільшення обсягів поставок природного газу та сезонного скорочення профіциту торгівлі послугами. Також продовжилася тенденція погіршення стану поточного рахунку - кумулятивний за останні 12 місяців дефіцит зріс до 2,8 млрд дол., що складає близько 2% від ВВП .
Профіцит по капітальних і фінансових рахунках в жовтні склав 329 млн дол. і був забезпечений достатньо високими для цього року обсягами прямих іноземних інвестицій (466 млн дол.) і чистими залученнями за довгостроковими кредитами приватного сектору (551 млн дол.). Також продовжилося активне придбання нерезидентами внутрішніх державних облігацій (264 млн дол.). Обсяги накопичення готівкової валюти поза банками залишалися дуже високими (1,7 млрд дол.).
Приплив капіталу за фінансовим рахунком був недостатнім для повного покриття дефіциту поточного рахунку. Сформоване негативне сальдо зведеного платіжного балансу (578 млн дол.) фінансувалося за рахунок резервних активів, обсяг яких на 1 листопада 2010 р. скоротився до 34,3 млрд дол. (5,8 місяців імпорту товарів і послуг майбутнього періоду).
Відзначимо, профіцит по капітальних і фінансових рахунках у вересні склав 1,5 млрд дол. і був забезпечений розміщенням урядом ОВДП на 2 млрд дол. і придбанням нерезидентами внутрішніх державних облігацій (на 0,4 млрд дол.). Приплив прямих іноземних інвестицій склав 567 млн дол. Також прискорилися обсяги накопичення готівкової валюти поза банками (до 1,6 млрд дол.). Погіршення стану поточного рахунку в останні місяці відбувалося передусім через зростання імпорту товарів внаслідок відновлення внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту. Різниця між темпами росту до відповідного місяця попереднього року для імпорту та експорту товарів зросла у вересні до 17,2 в.п. (42,4% та 25,2% відповідно).
Нагадаємо, дефіцит поточного рахунку в серпні 2010 р. зріс до максимального значення і склав 563 млн дол. "Це було викликано високими обсягами імпорту енергоносіїв, зниженням експорту чорних металів, ефектами посилення РЕОК гривні в попередні місяці. У результаті відбувся перелом тенденції поліпшення стану поточного рахунку: кумулятивний дефіцит за останні 12 місяців у серпні зріс до 1,1 млрд дол. в порівнянні з 0,7 млрд дол. в липні", - говорилося в огляді НБУ.
Дефіцит поточного рахунку в серпні повністю покривався припливом по капітальних і фінансових рахунках, який склав 593 млн дол., який був сформований переважно за рахунок високих надходжень за прямими іноземними інвестиціями (654 млн дол.).
На думку головного економіста інвестиційної компанії Dragon Capital Олени Бєлан, озвученої у серпні, річний показник дефіциту поточного рахунку Україна складе 0,5 млрд дол. (0,4% ВВП).
"Ми очікуємо, що баланс поточного рахунку буде близький до нуля в найближчі місяці, а його річний показник, можливо, буде трохи нижчим від нашого поточного прогнозу позитивного сальдо на рівні 0,5 млрд дол. (0,4% ВВП)" , - зазначила експерт.
Аналітики інвестиційної компанії Eavex Capital вважають, що дефіцит поточного рахунку на весь 2010 р. збережеться на рівні, що не перевищує 1% від ВВП. На думку експертів, профіцит балансу торгівлі послугами, що збільшився в поточному році, буде покривати значну частину дефіциту торгівлі товарами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас