Fitch: Банки EM Америки і АТР у 2011р займуться ризиками "бульбашок", EM Європи - якістю активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Банки EM Америки і АТР у 2011р займуться ризиками "бульбашок", EM Європи - якістю активів

Казна та Політика
134
У наступному році банкам на різних ринках, що розвиваються (emerging markets, EM) належить вирішувати різні завдання, йдеться в звіті міжнародного рейтингового агентства Fitch "Дані щодо банківських систем ринків, що розвиваються: різні кризи, різне відновлення".
Основним завданням для кредитних установ на зростаючих ринках Азії та Латинської Америки, а також у Туреччині буде підтримка прийнятних стандартів андеррайтингу, особливо там, де відсоткові ставки залишаються низькими і є ризики появи "бульбашки" активів.
У той же час банкам у більшості європейських країн з економікою, що розвивається буде необхідно стабілізувати та поліпшувати якість активів, зміцнювати місцеві бази фондування і захищати показники доходів.
На думку аналітиків рейтингового агентства, різноспрямованість тенденцій в області зростання і прибутковості в банків на ринках, що розвиваються, що позначилася в 2009 році, в 2010 році тільки загострилася.
Так, банки у значній частині країн Азії і Латинської Америки, а також у Туреччині відновили зростання, продемонструвавши відносно гарні показники в період кризи. При цьому більшість кредитних установ у Центральній та Східній Європі, а також в СНД залишаються сфокусованими на управлінні якістю активів, і деякі продовжують знижувати левередж, слідом за різким погіршенням показників по кредитах і прибутку у 2009 році.
У повідомленні Fitch наголошується, що хоча більшість банків на ринках, що розвиваються, мають "стабільний" прогноз по рейтингах, оскільки рейтинги адекватно відображають поточні тенденції та ризики, деякі рейтинги можуть бути підвищені з часом у міру поступового зближення суверенної кредитоспроможності і операційного середовища в окремих країнах з більш розвиненими ринками.
У той же час зниження рейтингів також можливі як на ринках, де буде спостерігатися зростання (у разі помітного підвищення ризиків за якістю активів), так і на ринках, більш сильно зачеплених кризою (у разі перевищення втратами по кредитах поточних очікувань і ослаблення показників прибутковості в майбутньому).
Fitch прогнозує, що 9 з 31 країни з економікою, що розвивається, що розглядається у звіті, будуть мати реальне зростання кредитування на рівні близько 15% або вище в 2010 році. Ризики, пов'язані зі зростанням кредитування, є особливо важливими у Китаї, де левередж вже знаходиться на високому рівні, а кредитування зростало швидкими темпами як у минулому, так і в поточному році.
У той же час ризики на інших ринках, що ростуть згладжуються за рахунок низького (в Аргентині, Перу, Індонезії і Колумбії) або помірного (у Бразилії, Туреччини, Індії та Катарі) левереджу і в цілому хороших рівнів маржі. На цих ринках, так само як у Китаї, ризики скорочуються за рахунок сприятливих перспектив економічного зростання і обмеженої залежності від зовнішнього фондування.
У Центральній і Східній Європі, в країнах СНД якість активів залишається дуже слабкою в Казахстані, Україні, в Латвії та Литві, а також викликає істотну стурбованість в Угорщині, Румунії, Болгарії, Росії та Естонії. Результати до відрахувань під знецінення кредитів на деяких з цих ринків також опинилися під тиском, оскільки слабкі показники активів і скорочення левереджу призвели до зниження доходів. Відношення "кредити/ВВП" і "кредити/депозити", а також рівні валютного кредитування залишаються високими на деяких ринках. Рекапіталізація українського банківського сектора продовжилася в 2010 році, а в Казахстані платоспроможність системи підтримана реструктуризацією боргу трьох великих банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас