Нацбанк фіксує зростання ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк фіксує зростання ВВП

Казна та Політика
335
За оприлюдненою Нацбанком звітністю, зростання економіки України в жовтні 2010 р. склало 5,6% і за підсумками вересня-жовтня досягло 4,8% відносно аналогічного періоду 2009 р.
Нагадаємо, зростання реального ВВП за дев'ять місяців поточного року склало 4,7% в порівнянні з трьома кварталами минулого року. Оскільки за основу для розрахунків брали результати четвертого кварталу минулого року, Національний банк чекає в річному обчисленні зниження темпів зростання в листопаді-грудні. Як наслідок, в 2010 р. зростання ВВП буде близько 4%.
Причиною високих темпів зростання статистичних показників в базових галузях (9,3% - в жовтні і 10,8% - у вересні) є зростання внутрішнього попиту. Ці показники перевищують рівень середньомісячного зростання в січні-вересні, який склав 6,8%.
Нацбанк відзначив пожвавлення інвестиційної активності в липні-жовтні. Причиною стало збільшення держфінансування. Інвестиції в основний капітал в третьому кварталі зросли на 4,5% в річному обчисленні. А приріст інвестицій в будівельній галузі в жовтні склав 15,2%, хоча за 10 місяців все ще спостерігається падіння в 9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
"Жовтневі показники зростання економіки дійсно виявилися досить хорошими на тлі динамічнішого відновлення внутрішнього попиту та інвестиційної активності", - сказала аналітик ДІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. Промислове виробництво теж показало непогані темпи зростання в жовтні. За офіційними даними, за десять місяців поточного року промвиробництво зросло на 10,7% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 р. "В листопаді-грудні очікується уповільнення темпів економічного розвитку на тлі високої бази порівняння - до кінця року ВВП досягне 4%", - прогнозує економіст.
Стабільне зростання доходів населення, вважають в НБУ, стимулює розвиток внутрішнього споживчого попиту. У жовтні в річному вимірі обіг роздрібної торгівлі прискорився на 11,8%, легкій промисловості - на 9,3%, обсяг наданих послуг - на 4%.
"В цілому результати роботи промисловості в четвертому кварталі ц.р. покращились порівняно із третім завдяки вищим обсягам експорту після літнього спаду, пов'язаного з наслідками боргової кризи в Європі", - повідомив "i" аналітик ДІК BG Capital Віталій Ваврищук. У четвертому кварталі, за його словами, також покращилась динаміка в роздрібній торгівлі на тлі зростання реальних доходів населення. Очікуване збільшення фінансування інфраструктурних проектів в рамках підготовки до Євро-2012 позитивно позначиться на показниках розвитку будівельної галузі, говорить експерт.
Разом з тим, зниження цін на сталь і уповільнення економічного зростання основних країн - торговельних партнерів негативно вплинуло на динаміку виробництва орієнтованих на експорт галузей. За підрахунками НБУ, в жовтні виробництво в металургії, за винятком сезонного чинника, знизилося на 0,2%, в машинобудуванні - на 5,3%.
"До цих причин варто було б додати поступове повернення попиту на продукцію важкого машинобудування до звичайного рівня після буму, викликаного закупівлями, відкладеними через кризу", - зазначає в коментарі аналітик інвестиційної групи "Сократ" Костянтин Месельовський. Важливу роль, за його словами, зіграло також збільшення складських запасів продукції сектора. Масла у вогонь підлили валютні війни, що знизили купівельну спроможність валют країн-імпортерів, зазначає аналітик. У річному вимірі зростання виробництва в машинобудуванні перевищує 30%, що свідчить про упевнене відновлення галузі.
В подальшому експерти не чекають настільки стрімкого падіння в місячному обчисленні - за словами пана Месельовського, велика частина потенціалу падіння вичерпана. "Певне зниження очікується в січні, зважаючи на новорічні свята, але потім темпи виробництва повернуться до рівня вересня-листопада", - підсумував експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас