Що буде з банками України після виконання вимог МВФ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з банками України після виконання вимог МВФ?

Казна та Політика
1036
Рішення Національного банку України (НБУ), в рамках виконання вимог МВФ, відмінити постанову №109 про формування резервів із валютних позик у національній валюті дозволить вирішити низку насущних запитань.
Однак у віддаленішій перспективі це може підштовхнути до призупинення фінансування іноземними банками своїх "дочок" або ж до відходу з українського ринку кількох зарубіжних інвесторів, які не звикли до настільки частих змін правил гри. Таку думку висловив директор ТОВ "IBI-рейтинг" Григорій Перерва.
За його словами, таким чином Нацбанк розраховує, з одного боку, підвищити попит на валюту, що на руку регулювальникові при отриманні чергового траншу МВФ, з іншого - досягти зниження курсової волатильності на валютному ринку, повідомляє Український Бізнес Ресурс.
Він зазначив, що, можливо, все це регулювальник намагається зробити, в першу чергу, за рахунок іноземних банків, оскільки саме у них значний об'єм проблемних кредитів у валюті.
"На даний момент банкам з іноземним капіталом належить більше 50% кредитного портфеля всієї банківської системи, з якого більше половини видана у валюті. Прострочені кредити банківської системи України складають близько 12%, а сформовані резерви - 115,1 млрд. грн., з них більше половини сформована іноземними банками під валютні позики. Тому попит на валюту, в першу чергу, буде з боку банків, в яких переважає валютний кредитний портфель", - вважає Перерва.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас