Податквий кодекс обмежує строк оскарженні рішень регуляторів одним місяцем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податквий кодекс обмежує строк оскарженні рішень регуляторів одним місяцем

Казна та Політика
814
Податковий кодекс скорочує з трьох років до одного місяця термін позовної давності для оскарження платниками податків рішень контролюючих органів, в той же час залишаючи останнім 3 роки для стягнення податкової заборгованості, що звужує права платників податків на судовий захист, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" партнер Адвокатського об'єднання Arzinger Сергій Шкляр.
"Таке погіршення прав платників податків суперечить ст. 22 Конституції України, згідно з якою при ухваленні нових законів або внесенні змін до законів, що діють, не допускається звуження змісту і об'єму існуючих прав і свобод. Відповідно до ст. 55 Конституції, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій або бездіяльності органів державної влади, органів місцевої самоврядності, посадових осіб. Приведені зміни законодавства якраз звужують існуючі права платників податків на судовий захист", - сказав Шкляр.
За його словами, норма законодавства відносно триорічного терміну позовної давності не була перенесена до Податкового кодексу, у зв'язку з чим при оскарженні в адміністративному суді податкових повідомлень-рішень застосовуватиметься місячний термін.
В той же час, як зазначив Шкляр, Податковим кодексом встановлений термін давності для визначення суми податкового зобов'язання контролюючим органом і стягнення податкового боргу тривалістю 1095 днів.
"Якщо Податковий кодекс буде підписаний президентом України і набуде чинності, то податкові органи зможуть визначати суму податкового зобов'язання і звертатися до суду з позовами про стягнення суми податкового боргу протягом трьох років, а платники податків зможуть оскаржити податкові повідомлення-рішення в суді лише протягом одного місяця", - підкреслив Шкляр.
Крім того, за його словами, платників податків ставлять в нерівне становище щодо держави і податкових органів ще і тим, що для стягнення податкової заборгованості Кодексом адміністративного судочинства України передбачений шестимісячний термін звернення до суду.
В то ж час, якщо платник податків своєчасно не оскаржив в суді податкове повідомлення-рішення, то для стягнення податкової заборгованості передбачено скорочене судочинство без проведення судового засідання і без виклику сторін до суду.
"Тобто, вводиться принцип: якщо ти не поскаржився на неправомірні рішення податкових органів, то ти винен", - сказав Шкляр.
Як повідомлялося, парламент прийняв Податковий кодекс 18 листопада. Документ набуде чинності після підписання його президентом і офіційної публікації. В даний час закон знаходиться у Верховній Раді.
Президент України Віктор Янукович заявив, що прийме рішення відносно підписання Податкового кодексу після висновків експертів адміністрації глави держави.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас