АУБ пропонує НБУ продовжити до 1 січня 2017 року строк збільшення регулятивного капіталу банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ пропонує НБУ продовжити до 1 січня 2017 року строк збільшення регулятивного капіталу банками

Казна та Політика
294
Асоціація українських банків (АУБ) передала Національному банку України пропозиції відносно регулювання діяльності банків III і IV групи, згідно з вимогами постанови НБУ №273 і законопроекту №0884. Про це повідомляє прес-служба асоціації.
У пропозиціях, зокрема, підкреслюється необхідність продовження до 1 січня 2017 р. терміну збільшення регулятивного капіталу відповідно до вимог п.3 постанови правління НБУ від 9 червня 2010 р. №273 (у частині підвищення ліцензійних вимог до капіталу в 120-180-240 млн грн.). В АУБ зазначають, що це дасть можливість невеликим банкам зберегти свою конкурентну позицію, продовжуючи виконувати операції, на які вони вже мають дозволи НБУ, зокрема - валютні операції. Крім того, запропонований перехідний період відповідає світовим підходам до вимог нзбільшення банківського капіталу. Угодою Базель III передбачається 8 річний термін для досягнення нових стандартів капіталу. Також АУБ пропонує НБУ відмінити заборону банкам, які не мають капіталу у розмірі 120 млн грн., приймати депозити фізичних осіб більше тих обсягів, що склалися на 20 липня 2010 р. Така заборона веде до обмеження активних операцій банків, що суперечить вимозі збільшення капіталу.
АУБ пропонує перейти від політики регулювання капіталу в абсолютному його розмірі до практики контролю за дотриманням банками адекватності регулятивного капіталу з посиленням контролю на індивідуальній основі за діяльністю банку незалежно від його розміру.
Також в АУБ переконані, що для збереження повноцінного функціонування національної банківської системи Нацбанк не повинен наполягати на примусовому об'єднанні комерційних банків III і IV групи, тому що формальне об'єднання малих банків не створить додаткового вільного капіталу для довгострокового кредитування економіки. Зате значно зростають ризики діяльності новоствореного банку, у тому числі через можливі корпоративні конфлікти.
В АУБ пропонують внести зміни до частини 5 ст. 32 Закону України "Про банки і банківську діяльність", привівши її у відповідність з підходами європейського законодавства.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас