МВФ: Греція готова до отримання третього траншу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Греція готова до отримання третього траншу

Казна та Політика
201
В цілому, Греція готова до отримання траншу фінансової допомоги Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду, не дивлячись на труднощі із збором податків і витратами на охорону здоров'я. Відповідну заяву зробив глава місії Міжнародного валютного фонду в республіці Пол Томсен під час прес-конференції за підсумками візиту в країну, передає Reuters.
"Програма в цілому йде своєю чергою і здійснюється, як і було погоджено", - заявив Томсен, додавши, що уряд Греції виконує узяті на себе зобов'язання за планом грошової допомоги країні.
"Греція зробила те, що передбачала, аби отримати цей транш, тому я упевнений, що вона отримає його, так", - відповів чиновник на питання про 9-ти мільярдний транш, який заплановано на початок наступного року.
У 2011 році Афінам потрібно уважніше поставитись до структурних реформ і державних підприємств, попередив Томсен, зазначивши, що МВФ не відмовиться від підтримки республіки і після завершення трирічної програми кредитування в разі, якщо виникне така необхідність.
Навесні поточного року прем'єр-міністр республіки, що виявилася на межі бюджетно-боргової кризи, Георгіос Папандреу звернувся за допомогою до Євросоюзу щоб уникнути дефолту із державних облігацій країни. У результаті ЄС і МВФ схвалили позику Афінам у розмірі 110 млрд євро ($151 мільярд). До справжнього моменту республіка вже отримала два транші в рамках відкритої для неї кредитної лінії. У листопаді величина держборгу країни склала 126,8% ВВП. Відповідну цифру навело європейське статистичне агентство Євростат.
Томсен вказав, що навіть якщо Греція не зможе знизити дефіцит бюджету нижче 8,1% ВВП, або 18,5 млрд євро, кредитори не відмовляться від програми допомоги, оскільки європейське статистичне агентство Євростат перерахувало показники дефіциту за минулий рік лише недавно, і фактично Афіни виконали узяті на себе зобов'язання.
"Це (перегляд Євростата) стався два тижні тому, і не можна чекати, що вони зможуть компенсувати це до кінця року. Але вони зробили всі заходи, аби повністю компенсувати це наступного року. У травні, коли ми розробляли програму, ми знали, що восени буде перегляд даних, так що ми спеціально визначили, що він не враховуватиме перегляд", - уточнив Томсен.
В число необхідних заходів для поліпшення фінансового положення республіки, за словами чиновника, повинні увійти скорочення витрат, введення податку на надприбутки, скорочення субсидій держпідприємствам, проведення реформи охорони здоров'я і податкової системи.
Крім того, він заявив, що плани Афін із повернення на ринок облігацій можуть бути реалізовані в 2011 році.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас