Куба прощається із соціалізмом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куба прощається із соціалізмом

Казна та Політика
1158
Проект реформ, який реалізує кубинський уряд, передбачає розвиток приватного бізнесу, ліквідацію соціальних пільг і ослаблення регулювання ринку нерухомості. Будуть об'єднані дві валюти, що знаходяться в офіційному обігу на Кубі: кубинський песо (CUP) для жителів країни і конвертований кубинський песо (CUC), яким користуються туристи.
Наприкінці жовтня уряд Куби опублікував декрет, що дозволяє кубинцям відкривати приватний бізнес і наймати на роботу працівників. Був опублікований список 178 видів діяльності, за якими держава буде видавати ліцензії на самостійну зайнятість. Передбачається, що в рамках заходів із розширення приватного сектора буде видано 250 тис. ліцензій. В даний час подібні ліцензії є у 140 тис. приватних підприємців, і ще тисячі працюють без офіційного дозволу.
При цьому всі підприємці будуть зобов'язані платити податок на особистий прибуток, податок з продажів та на наймання персоналу. Влада оприлюднили правила, за якими вона планує стягувати податки з приватного сектора. Для багатьох кубинців в цьому також є елемент новизни. Раніше податки з кубинців практично не стягувалися: 85% жителів країни були зайняті на державних підприємствах, отримували зарплату в $ 20 і не платили жодних податків. Тепер податки платити будуть як приватні підприємці, так і службовці недержавних підприємств.
Ставка залежатиме від розмірів доходу. Кубинці, дохід яких перевищує 50 тис. песо ($ 2,3 тис.), будуть платити 50%, в межах 5-50 тис., - 25%, менше 5 тис. песо - не будуть платити податок. Якщо раніше приватні підприємці могли залучати до роботи тільки своїх родичів, то тепер їм дозволять наймати робітників. Прибутковий податок для працівників приватного підприємства складе 10%.
Раніше кубинський уряд оголосив про плани скоротити більше 500 тис. місць в роздутому і неефективному державному секторі економіки до кінця першого кварталу 2011 р. Всередині держсектора збережуться тільки "вкрай необхідні" місця в тих сферах, які "історично відчували" дефіцит робочих рук : у сільському господарстві, будівництві, освіті, правоохоронних органах та промисловому виробництві. У зв'язку з передбачуваним вивільненням робочих рук і було прийнято рішення ослабити контроль за діяльністю приватних підприємців.
В даний час на Кубі в різних секторах економіки працюють близько 5,1 млн. осіб. Під управлінням держави на Кубі перебуває більше 90% економіки. В даний час більше 5 млн. осіб, або близько 90% працездатного населення, зайнято в державному секторі, в той час як в приватному секторі працює тільки 591 тис. осіб.
Значна частина економіки процвітає в тіні: люди підробляють таємно, не маючи офіційного дозволу від держави. Таким чином скорочення в держсекторі торкнуться 10% всього працюючого населення Куби. Експерти попереджають, що приватний сектор, який складає близько 5% кубинської економіки, буде не в змозі забезпечити роботою всіх звільнених.
Все більш важливою галуззю економіки Куби стає туризм, який є другим джерелом валютних доходів країни після доходів, одержуваних від медичних послуг. Так за період з січня по вересень доходи від туристичної галузі Куби зросли на 3,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 р. і склали 1,205 млрд. конвертованих песо (близько $ 1,4 млрд.). За даними Кубинського статистичного управління (ONE), в 2010 р. спостерігається 2,5%-е зростання в'їзного туристичного потоку, в основному за рахунок збільшення кількості туристів з Росії, Аргентини і Мексики. Перше місце за кількістю туристів, які відвідують Кубу, займає Канада (733 тис. осіб). Позитивну тенденцію показали такі країни, як Венесуела, Перу, Швейцарія і Бразилія.
За даними ONE, туристична галузь ще не впоралась із наслідками світової економічної кризи. Співвідношення кількості іноземних туристів і отриманих доходів свідчить про підвищення рентабельності сектора на відміну від 2009 р., коли загальна кількість іноземних туристів зросла на 3,5%, але сума доходів знизилася на 11%.
Кубинська влада розраховує, що економічні реформи сприятимуть збільшенню доходів від туризму та зростання іноземних інвестицій у країні. Обговорення економічних ініціатив Рауля Кастро відбудеться 15 грудня 2010 р. на пленарному засіданні Національної асамблеї народної влади Куби. Реалізацію заходів, запропонованих Раулем Кастро, повинен схвалити VI з'їзд Комуністичної партії Куби, запланований на квітень 2011
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас