Хто кого розжене — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто кого розжене

Казна та Політика
5147
Вже не важливо, скільки тисяч вийшло для протестів у Києві. Ніхто не ставить під сумнів: протести масові. Дудки і відра, транспаранти і гасла, а головне - вираз облич мітингувальників свідчать: це не політичне шоу, а реальна боротьба. Учасники акцій усвідомлюють: влада готова застосувати проти них силу.
Втім, і самі готові до відсічі. Лідер профспілки підприємців Хмельницького Надія Кнесь говорить, що серед її колег є ті, хто готовий дати фізичну відсіч міліції у разі спроб перешкодити акціям протесту. "Такі люди серед нас є. Тому що сьогодні мова йде про виживання їх та їхніх сімей", - сказала Кнесь. Вона сама до Києва не поїхала - основний протест хмельничани організували в рідному місті.
Учасники акцій протесту приїхали до Києва зовсім не в пошуках силового протистояння. Головне - домогтись перегляду дискримінаційних для малого бізнесу податкових норм. Як повідомив співкоординатор Всеукраїнської акції підприємців Віталій Андреєв, представники мітингувальників зустрілися з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим. "Клюєв дав зрозуміти, що Податковий кодекс буде підписаний президентом в будь-якому випадку. Але досягнута домовленість, що представники Податкової адміністрації і наші представники обговорять 23-24 листопада можливість внесення поправок до найбільш дискримінаційних статей кодексу. У випадку компромісу Клюєв пообіцяв сприяти проходженню поправок через уряд і Раду ", - сказав пан Андреєв.
Всупереч раніше прийнятим рішенням проводити акції без участі політиків, вони на Майдані з'явилися. Майстерність політичного серфінгу на хвилі протесту намагалися продемонструвати і Юлія Тимошенко, і її конкурент за лідерство в опозиційному таборі Арсеній Яценюк, і вигнаний з БЮТ Олег Ляшко. Присутні не побажали слухати колишнього бютівця, інших сприймали з неабиякою часткою скепсису.
Учасники вуличних акцій наполягають - Податковий кодекс слід негайно ветувати. В іншому випадку, обіцяють ініціювати референдум про відставку уряду, Ради і президента. Поправки до прийнятого Радою кодексу підприємців уже не влаштовують.
Одна із головних тез активістів - їх мітинги є результатом народної ініціативи, а не політичних інтриг. Заява депутатів Ради - результат самоорганізації. Вони вважають образливою заяву депутата Ради Вадима Колесніченка (ПР) про кримінальну відповідальність протестуючих, які порушують закон. Депутат впевнений, що реальні організатори протестів ховаються від правосуддя на далеких островах, а покарані будуть їх "маріонетки". На прохання назвати прізвища "баламутів" пан Колесніченко відмовився, але зазначив, що це, перш за все, ті, хто постійно твердить про "революційну ситуацію" в Україні.
Судячи із злагоджених дій мітингуючих, рівень самоорганізації підприємців високий. Частина приїжджих, як і 6 років тому, вирушила ночувати по київських родичам і знайомим. А кияни після робочого дня прийшли підтримати протестувальників. Прибули й музиканти: однією з перших з'явилася в центрі Києва група "Мандри". Всього до моменту здачі номера до друку на майдані Незалежності перебувало близько 3 тисяч осіб.
Між тим, за зверненням Київської міської держадміністрації суд заборонив вуличні акції в центрі столиці 22-26 листопада. Заборона пояснили приїздом до Києва Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.
Учасники мітингу заявили про готовність до відсічі, якщо влада спробує розігнати їх силою. Співкоординатор акції Віталій Андреєв запевнив "i", що у вівторок протести проти введення Податкового кодексу продовжаться. За його словами, для тих, хто залишився на площі підготовлені сім наметів, наданих депутатами Верховної Ради.
Андрій Деркач і Максим Кухар
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас