План без зобов'язань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

План без зобов'язань

Казна та Політика
656
В українському дипломатичному відомстві впевнені, що терміни скасування візового режиму будуть залежати, насамперед, від успішного виконання Україною умов ЄС. На думку президента Віктора Януковича, виконання ПД є серйозним завданням для української влади. "Я добре усвідомлюю, що цей шлях не буде легким і ми його подолаємо у 2011 р.", - сказав він.
План дій передбачає введення в нашій країні паспортів з біометричними даними, посилення заходів проти нелегальної міграції, а також вдосконалення управління кордоном та поглиблення взаємодії у сфері боротьби з організованою злочинністю, незаконним обігом наркотиків і торгівлею людьми. Виконання документа буде проходити у два етапи. На першому України повинна забезпечити прийняття необхідної законодавчої бази. На другому - Єврокомісія із залученням країн - членів Євросоюзу оцінить ефективність і послідовність реалізації заходів. Рішення про перехід до другого етапу буде прийматися Радою Євросоюзу на підставі підготовленого звіту Єврокомісії про результати першого етапу. Якщо Україна виконає взяті зобов'язання, Єврокомісія внесе пропозицію Європарламенту і Ради про скасування віз для короткострокового перебування для громадян України.
ПД для України був розроблений Єврокомісією із врахуванням позитивного досвіду, який довів ефективність аналогічних "дорожніх карт", наданих балканським країнам. Таким шляхом до безвізового режиму з Євросоюзом йшли Сербія, Македонія, Чорногорія. Очікується, що візи будуть скасовані для громадян Албанії, а також Боснії та Герцеговини. Але на відміну від цих держав, Україна не отримала від ЄС зобов'язань щодо скасування візового режиму у разі виконання всіх вимог ПД.
Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко вважає, що ейфорія з приводу отримання даного документа повинна пройти якомога швидше. "Далеко не всі відповідальні особи зараз чітко усвідомлюють, який обсяг реформ необхідно реалізувати. Успіхом можна буде вважати реально той момент, коли Євросоюз визнає, що Україна досягла значного прогресу в імплементації цього документа", - сказав експерт. Примітним, на його думку, є надання ПД на нинішньому саміті, оскільки "в останні місяці існували реальні загрози перенесення надання цього документа на наступний рік". "У цьому контексті належне потрібно віддати країнам - друзям України в Євросоюзі, які доклали чималих зусиль, щоб документ надали зараз", - зазначив експерт. У той же час кілька європейських країн (Німеччина, Франція, Нідерланди, Австрія, Люксембург) скептично ставляться до ідеї розширення безвізового режиму через нові міграційні ризики. "З українського боку важливо переконати, що саме безвізовий режим - це рішення, яке дасть у перспективі можливість більш ефективно боротися із тими загрозами, про які всі говорять", - додав Сушко. Нагадаємо, в проекті програми економічних реформ України на 2010-2014 рр.. міститься пункт, згідно з яким безвізовий режим між Україною та Євросоюзом має бути запроваджений до кінця 2012 р.
У той же час підписати базову угоду про асоціацію сторонам так і не вдалося. Втім, такий результат був прогнозований. Каменем спотикання в переговорному процесі залишається розділ про створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі. Тут, як і раніше, існує кілька питань, компроміс з яких з європейською стороною знайти важко. Брюссель висловив надію на якнайшвидше завершення переговорів "при збереженні якості і життєздатності документа". Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зазначив, що наступний рік буде важливим для сторін в плані завершення переговорів з даного приводу.
Особливу увагу було приділено питанню поваги до прав людини, основних свобод, демократичних цінностей та верховенства права в Україні. Гострої критики з боку ЄС не було, однак Брюссель не приховував, що зусилля Києва недостатні і підкреслив "необхідність подальшого зміцнення демократичного розвитку України, зокрема, виборчих рамок".
"Якби Європейська народна партії, яка підтримує Тимошенко, а також має родинні зв'язки з партіями "Наша Україна" і "Народний Рух", змогла провести в Європарламенті резолюцію з жорсткою критикою Україні, це могло б вплинути на політику Єврокомісії надати стримуючий вплив на результат саміту. Тим не менше ця позиція підтримана не була ", - сказав директор Інституту політичного аналізу і міжнародних відносин Сергій Толстов. На думку експерта, у разі якщо в Європарламенті буде прийнята критична резолюція щодо ситуації в України, це не зможе "негативно вплинути на переговори з Євросоюзом". "Не зважаючи на певну критику внутрішньополітичних процесів, Євросоюз в цілому не гальмує діалогу з України, бо не бачить поки незворотної негативної динаміки", - додав він. Нагадаємо, Європарламент знову переніс голосування із резолюції про ситуацію в Україні до проведення саміту Україна - Євросоюз. Голосування заплановане на другу частину листопадової сесії, яка пройде 22-25 листопада у Страсбурзі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас