Росія намагається зупинити відтік капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія намагається зупинити відтік капіталу

Казна та Політика
733
Мінфін опублікував на своєму сайті проект поправок до законодавства, серйозно посилюють валютний контроль при експортно-імпортних операціях. Експерти вважають їх відповіддю чиновників на зростання відтоку капіталу із країни, повідомляють Ведомости
Ще в серпні ЦБ очікував чистого припливу капіталу у IV кварталі, але нещодавно змінив прогноз на відтік у $ 7 млрд, а річний прогноз відтоку підвищив з $ 8,7 млрд до $ 22 млрд. Уряд підозрює, що левова частка капіталу виводиться через зовнішньоторговельні операції , вважає Володимир Тихомиров з ФК "Відкриття". Дві найбільш поширені схеми - неотримання експортної виручки або вже оплачених імпортних товарів, розповідає президент Клубу банківських бухгалтерів Кирило Парфьонов.
Зростання сумнівних переказів за кордон визнав в інформаційному листі у вересні і ЦБ: їх метою може бути виведення грошей і ухилення від податків. Зарубіжні активи російських компаній, за даними ЦБ, у III кварталі зросли на $ 14,9 млрд ($ 24,8 млрд за перше півріччя), половина приросту припадає на неодержану експортну виручку, непостачання сплаченого імпорту і фіктивні фінансові операції. Відзначив тенденцію і Росфіннагляд: за його даними, в 2009 р. тільки за підробленими вантажними митними деклараціями виведено 170 млрд руб., В 21 разів більше, ніж у 2008 р., а за перше півріччя 2010 р. - 124 млрд руб. "Можливо, це повернення у 1990-ті, коли створювалися одноденки, купували товари за надзвичайною ціною і таким чином виводили капітал", - розмірковує Тихомиров.
Мінфін намагається ускладнити використання таких схем. Зараз банки повідомляють Росфінмоніторингу, що гроші за зовнішньоторговельної операції не прийшли і паспорт угоди не закрився, каже віце-президент з правових питань Пробізнесбанка Сергій Літунів. Щоб уникнути валютного контролю, компанії закривають паспорт угоди під приводом переходу в інший банк, розповідав співробітник Федеральної митної служби (ФМС). Поправки Мінфіну зобов'яжуть компанії спочатку пояснити банку причини та вказати дані нового паспорта. А для боротьби з підробленими вантажними деклараціями (подаються в банк для підтвердження поставки товару) Мінфін хоче ввести систему електронного підтвердження митницею вивезення або ввезення товару. Обов'язкове електронне декларування могло б зняти "кримінальну напругу" у зовнішньоекономічній діяльності, говорив у жовтні керівник ФМС Андрій Белянінов.
Нарешті, поправки посилюють санкції за неотримання виручки з-за кордону. Мінфін пропонує прирівняти ці операції до легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та доповнити перелік операцій, що підлягають обов'язковому контролю Росфінмоніторингу, двома новими.
Це несвоєчасне отримання грошей за вивезені товари та несвоєчасне повернення оплати за придбані, але не поставлені товари. Контролюватися будуть операції на суму від 6 млн руб.
Кримінальний кодекс вже передбачає покарання за неповернення виручки (більше 30 млн руб., стаття 193) - позбавлення волі на строк до трьох років. Але ця стаття майже не застосовується, ефективність її вкрай низька, пояснює Ігор Шиков з "Єгоров, Пугинский, Афанасьєв і партнери": зазвичай російська компанія - одноденка, а гроші залишаються за кордоном. Розраховувати на допомогу зарубіжних регуляторів російська влада теж не може - для них неповернення виручки не злочин, продовжує він.
За допомогою поправок Мінфін намагається "дотягнутися до виведених за кордон грошей", вважає Шиков: будь-які операції або операції з цими грошима будуть розцінюватися як відмивання і переслідуватися в кримінальному порядку, в тому числі за кордоном. Наприклад, кошти, отримані злочинним шляхом, можуть бути заарештовані і на них може бути звернено стягнення. Росфінмоніторинг може звернутися до регулятора і податковим службам іншої країни, представити їм докази і вже вони будуть взаємодіяти з банком, де відкриті рахунки компанії, запідозреної у легалізації, говорить партнер KPMG Борис Львов.
Одного звинувачення у легалізації може виявитися досить, щоб банк відмовився від співпраці із клієнтом, сказав Парфьонов. Жоден нормальний банк не захоче потурати відмиванню, підтверджує топ-менеджер європейського банку, а тому при зверненні з Росії швидше за все припинить операцію і розпочне листування. Проте, якщо з часом банк не отримає чіткого обґрунтування він заборона зніме. У деяких країнах, наприклад у Швейцарії, банки діють жорсткіше, продовжує він: операція буде припинена тільки після рішення місцевого суду, а листування буде вестися лише через місцевого регулятора.
Вимоги законодавства щодо боротьби з нелегальним вивезенням капіталу повинні бути суворими і будь-які адекватні заходи, здатні зробити систему контролю більш досконалою, будуть підтримані урядом, обіцяє прес-секретар прем'єра Дмитро Пєсков. Шиков побоюється, що поправки можуть посилити адміністративний тиск на бізнес: виручка може не надійти з економічних причин, а компанії будуть звинувачуватися в легалізації злочинних доходів. Держава намагається утримати капітал посиленням контролю, а не економічними заходами, резюмує Парфьонов.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас