Експерт: Мінімальний капітал банків 500 млн грн - завищені вимоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Мінімальний капітал банків 500 млн грн - завищені вимоги

Валюта
198
Збільшення регулятивного капіталу банків до 500 мільйонів гривень голова правління АКБ "Юнекс" Андрій Яцура вважає завищеною вимогою. "120-150 мільйонів - це реальна цифра, - говорить він, - особливо для тих банків, які на ринку не менше 5-7 років. Але якщо таке рішення все-таки буде прийнято, то в банків не залишиться іншого виходу, як зливатися або капіталізуватися.
Я вважаю, не можна зосереджуватись лише на цифрі. Адже в числі фінансових установ, які не пережили кризу і сьогодні мають проблеми, є і банки з великим капіталом. Так, формувати резерви необхідно, і капітал є свого роду буфером, захистом. Наприклад, фірмі, що займається торгівлею, потрібно менше хеджуватися, адже за проданий товар вона може отримати гроші з розстрочкою. А ось банк, продавши такий товар, як кредит, отримує зворотність, але за фактом, що і бачимо сьогодні, має мало не 40% проданих грошей, які не повертаються.
Відповідно формується резерв, але резерву від прибутку поточної діяльності не вистачає, тому потрібно використовувати такий резерв, як капітал. Так, щоб виходити на ринок і активно кредитувати, банки повинні більше захистити себе від можливого неповернення грошей в майбутньому. Або сьогодні капіталізувати себе, аби покрити ті витрати, які були вироблені, аби далі розвиватися. Тому 500 мільйонів гривень - трохи завищена цифра, але те, що вона має бути більше встановленої сьогодні, - це однозначно", - підсумував Андрій Яцура.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас