Критика нових кроків стимулювання ФРС знижує їх ефективність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Критика нових кроків стимулювання ФРС знижує їх ефективність

Казна та Політика
231
Критика нещодавно прийнятого рішення Федеральної резервної системи (ФРС) про викуп довгострокових казначейських облігацій на суму $ 600 млрд знижує ефективність цього кроку, зменшуючи потенційний позитивний ефект застосованих заходів, пише газета The Wall Street Journal.
Інвестори і трейдери все частіше задаються питанням, чи зможе ФРС в умовах зовнішньої та внутрішньої критики кіл ЦБ розширити стимулювання економіки США, яка поки що, не дивлячись на всі зусилля уряду, не демонструє бажаних темпів зростання.
Гравці на ринку державних боргових зобов'язань відзначають, що на тлі сумнівів, висловлюваних на адресу програми ФРС, що стартувала 3 листопада, прибутковість US Treasuries поки тільки зросла.
Прибутковість 10-літніх облігацій уряду США падала протягом декількох тижнів після того, як глава ФРС Бен Бернанке в серпні натякнув на можливість відновлення програми викупу активів.
Разом з тим прибутковість цих паперів, на початку жовтня становила 2,38% річних, до кінця минулого тижня зросла до 2,91%.
За словами головного виконавчого директора Pimco Мохаммеда Ель-Еріа, в ході розгорнутої дискусії "постало питання про здатність ФРС контролювати криву прибутковості". "Критика стурбувала ринки, які, природно, схильні до занепокоєння щодо політизації процесу прийняття рішень ФРС", - зазначив експерт.
На думку експертів, успіх нового раунду кількісного пом'якшення (так зване quantitative easing, QE2) безпосередньо залежить від очікувань ринку: чим сильніше очікування, що ФРС буде викуповувати облігації до повного відновлення економіки, тим більше ймовірність, що ринки будуть утримувати довгострокові ставки на низькому рівні.
"Поведінка кривих прибутковості довгострокових держоблігацій - це показник кризи довіри, який зараз переживає ФРС", - зазначив колишній глава Федерального резервного банку Річмонда Альфред Броддус.
Саме тому, додав експерт, Б. Бернанке необхідно більше говорити про стратегію ФРС і, як він робив це навесні, чіткіше заявити, що у Федрезерва є і кошти, і рішучість відмовитися від стимулювання, якщо загроза інфляції стане реальною. "На мою думку, це в основному питання донесення ФРС до учасників ринку своєї позиції", - заявив Броддус.
З критикою кроків ФРС вже виступили кілька республіканських політиків, включаючи лідера республіканців у Палаті представників Конгресу США Джона Бонера, який, як очікується, незабаром може стати спікером палати, і потенційного кандидата в президенти США на виборах 2012 року Сару Пейлін.
Крім того, проти політики ФРС висловлюються і всередині самої ФРС: так, один із керуючих ФРС, які зазвичай виступають на підтримку Б. Бернанке, Кевін Уорш, також голосував за прийняття QE2, через якийсь час запуску програми висловив сумніви в тому, що викуп облігацій підтримує відновлення економіки США. К. Уорш також заявив, що поточна політика повинна бути переглянута, якщо долар продовжить падіння, а ціни на сировину зростуть занадто сильно.
"Критика і реакція на неї ринків роблять QE2 менш ефективною, - зазначив керуючий валютними взаєминами фондів Аксель Мерк. - Якщо ФРС хоче домогтися бажаного, їй потрібно друкувати ще більше грошей. Звичайно, вони можуть залишити все, як є, просто це обійдеться всім залученим у процес сторонам дорожче ".
Втім, деякі експерти не схильні бачити світ у чорному кольорі. На думку глави одного з підрозділів CRT Capital LLC Девіда Адера, негативна громадська реакція - це лише один із чинників, що підтримує підвищення прибутковості держоблігацій. Експерт зазначив, що справа може бути тільки в тому, що багато інвестори закривають позиції, зайняті напередодні офіційного оголошення QE2. "Я вважаю, що у великій мірі стрибок прибутковості - це закриття позицій, помножене на пору року", - сказав Гадад.
Багато аналітиків вважають, що в найближчі місяці прибутковість US Treasuries знову знизиться на тлі реалізації програми викупу активів, відповідно до якої ФРС планує купувати держоблігації приблизно на $ 75 млрд щомісяця аж до середини 2011 року.
Крім того, на думку Адер, ФРС і Бернанке, зокрема, поступово починають висловлюватися на підтримку проведеної політики все активніше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас