Ірландія візьме гроші, щоб зупинити боргову кризу в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландія візьме гроші, щоб зупинити боргову кризу в ЄС

813
Європейський Союз, врахувавши руйнівні наслідки багатотижневих дебатів про надання допомоги Греції навесні цього року, у випадку з Ірландією виявив дещо більшу рішучість та оперативність.
Дублін, який ще тиждень тому геть відкидав необхідність будь-яких зовнішніх кредитів, увечері в неділю був змушений офіційно звернутися по фінансову підтримку до ЄС і Міжнародного валютного фонду (МВФ). У той же день міністри фінансів Євросоюзу це прохання підтримали.
Хоча інвестори і зітхнули з полегшенням, боргові проблеми країн єврозони навряд чи завершаться після надання грошей Ірландії. Ринок, вважають багато експертів, продовжить перевіряти на міцність периферійні країни Європи, насамперед Португалію та Іспанію.
Переговори можуть тривати кілька тижнів
Прохання Ірландії передбачає, що тепер сторони схвалять конкретні умови і розмір допомоги, зокрема, детальні заходи зі скорочення бюджетного дефіциту до 3% ВВП до 2014 р, реструктуризації банків.
"Програма буде рішучою відповіддю на бюджетні проблеми, що стоять перед ірландської економікою, базуючись на амбітному коригуванні бюджету і на комплексних структурних реформах", - йдеться в повідомленні ірландського уряду. Центральним елементом програми буде підтримка та реструктуризація банківської системи, підкреслюється в документі.
За словами ірландського прем'єра Брайана Коуена, переговори можуть тривати кілька тижнів.
Джерелом коштів буде спеціальний фінансовий механізм, створений ЄС і МВФ після грецької кризи навесні цього року і становить за обсягом 750 млрд євро. Приблизно третина загальної суми допомоги профінансує МВФ, пише The Wall Street Journal. Крім того, двосторонні кредити нададуть Дубліну Великобританія і Швеція, які входять до зони євро.
Розмір пакету допомоги Ірландії, як очікується, складе 80-90 млрд євро, повідомляє Financial Times. Офіційно ірландська влада говорать лише, що пакет буде менше 100 млрд євро.
Б.Коуен сказав журналістам у неділю, що з цих коштів буде створено два фонди. За рахунок одного будуть підтримані банки країни, інший дозволить уряду фінансувати бюджет без запозичень на ринку, пише The New York Times.
Очікувана відсоткова ставка по кредиту поки не називається, але в будь-якому випадку вона буде нижче 8%, які вимагає від Дубліна ринок.
За даними Sunday Times, ЄС в рамках програми може гарантувати боргові зобов'язання ірландських банків.
Ірландський прем'єр запевнив, що умовою допомоги не є відмова Ірландії від низької ставки податку на прибутки компаній, що становить 12,5% і вважається важливим чинником залучення в країну іноземних інвестицій.
Французький прем'єр Ніколя Саркозі підтвердив у вихідні, що ЄС не вимагає від Ірландії відмови від низького податку на корпорації і що вона сама може вибирати шляхи скорочення бюджетного дефіциту.
Міністри фінансів єврозони вітали рішення Дубліна звернутися по допомогу.
"Міністри дійшли згоди з Європейською комісією та Європейським центральним банком, що надання допомоги Ірландії покликане забезпечити фінансову стабільність в ЄС і в зоні євро", - йдеться в їхній заяві.
Міністри чекають, що Дублін в рамках 4-річної стратегії забезпечить бюджетну консолідацію на суму в 15 млрд євро.
Ринки надихнулися, але, як і раніше, в очікуванні
Ринки відреагували на оголошення про допомогу Ірландії, в першу чергу, зростанням курсу євро.
Як повідомляє агентство Bloomberg, євро подорожчав до максимуму за тиждень. Євро зріс до $1,3765 проти $1,3673 за підсумками торгів у Нью-Йорку 19 листопада.
Ринки акцій Азії піднялися під час торгів у понеділок до тижневого максимуму. Зведений фондовий індекс регіону MSCI Asia Pacific підвищився на 0,7%.
"Надання допомоги Ірландії заспокоїть побоювання світового кредитного ринку. Проблеми на кредитному ринку нікому не йдуть на користь, однак необхідність надання допомоги означає, що нас чекає період більш повільного зростання", - вважає Джейсон Те з Investors Mutual Ltd.
Мідь подорожчала в системі електронних торгів LME на 1,3%, січневий ф'ючерс на нафту в системі Нью-Йоркської товарної біржі додав 0,7%.
"У короткостроковій перспективі це стабілізує ситуацію, немає сумнівів. Але, як ми це вже бачили у випадку з Греції їй, невизначеність залишиться", - сказав агентству Bloomberg аналітик Royal Bank of Scotland Жак Кайлу.
ЄС вже вдруге за півроку змушена рятувати одну з країн-членів єврозони. Спеціальний фонд ЄС, який, як розраховував багато хто, реально ніколи не доведеться використовувати, довелося "роздрукувати" вже через кілька місяців після його створення.
Ірландія розплачується за банки
Необхідність в зовнішньому фінансуванні Ірландії виникла в основному через величезні проблеми в банківській системі країни.
Ірландії довелося витратити на рекапіталізацію банків, що втратили від обвалу ринку нерухомості та економічної кризи понад 70 млрд євро, близько 50 млрд євро, через що в поточному році дефіцит ірландського бюджету може перевищити 32% ВВП. Але і цього може виявитися недостатньо, і тому однією з умов допомоги може стати проведення стрес-тестів банків.
Аналітики Barclays Capital оцінюють додаткові потреби ірландських банків в 22-37 млрд євро, а уряду, якщо він має намір не виходити на ринок з новими облігаціями до 2013 року, - у 63 млрд євро (щорічний дефіцит бюджету країни оцінюється в середньому в 20 млрд євро в наступні три роки). Тільки в період з січня по квітень наступного року Ірландія повинна буде погасити облігації на 6 млрд євро.
У п'ятницю другий найбільший банк Ірландії Allied Irish повідомив, що обсяг депозитів у банку впав з початку року на 17%. Це підкреслює важливість якнайшвидшого прийняття заходів з підтримки фінансової системи країни, говорять аналітики.
Якби не кредитування з боку Європейського ЦБ, у багатьох ірландських банків практично не було б джерел фондування. Ірландські банки більше від всіх в ЄС залежать від кредитних програм Європейського ЦБ, у жовтні обсяг їх запозичень досяг 130 млрд євро.
Багато хто побоювався, що в понеділок може розпочатися масове вилучення депозитів і, можливо, з цим пов'язаний поспіх з оголошенням про пакет допомоги Дубліну, пише The New York Times.
Проте сама Ірландія ніколи не вважала, що не зможе впоратися зі своїми проблемами сама. Уряд вже два роки проводив скорочення бюджету, підготував новий план скорочень на найближчі 4 роки.
Дублін завзято наполягав аж до 15 листопада, що допомога ЄС йому не потрібна, не бажаючи відмовлятися від самостійності при вирішенні своїх внутрішніх проблем.
Однак, схоже, у Ірландії, як і в Європи, не залишилося іншого вибору.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас