Китай підвищив резервні вимоги, але не градус знервованості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай підвищив резервні вимоги, але не градус знервованості

Казна та Політика
215
Рішення Китаю про підвищення резервних вимог, про яке стало відомо в п'ятницю, зовсім не виявилося для ринку "банановою шкіркою", як багато хто очікував, пише Dow Jones Newswires.
Народний банк Китаю залишив у спокої ключову відсоткову ставку і вжив заходів для обмеження зростання кредитування, підвищивши резервні вимоги для китайських банків в п'ятий раз за цей рік - на 0,5 відсоткового пункту до 18% для більшості банків.
Австралійський долар, який завжди чутливо реагує на новини з Китаю, каменем пішов на дно, а американський долар, якого трейдери правильно чи помилково, як і раніше, вважають валютою-притулком, пройшов вгору. Хибні повідомлення про те, що було зроблено підвищення ключових ставок, а не рівня обов'язкових резервів, схоже, перебільшили першу реакцію ринку.
Але ефект тривав всього близько хвилини, після чого долар продовжив падіння на тлі заяв Бернанке, який виступив на захист вжитих ФРС заходів кількісного пом'якшення, а також на тлі усіма очікуваного плану порятунку ірландських банків і в цілому позитивних настроїв інвесторів. Євро встановив нові денні максимуми, а австралійський долар влаштувався на колишніх рівнях.
Справа не в тому, що грошово-кредитна політика Китаю не має значення для світового ринку. Просто такий захід не може зрівнятися з підвищенням відсоткових ставок, тому його вплив слабший. Підвищення ключових ставок, якого, як і раніше, чекають у наступні кілька тижнів, майже напевно наробить багато шуму.
Більше того, ринки, схоже, схиляються до тієї точки зору, що посилення політики в Китаї добре позначається на настроях. Воно показує, що хоча б одна велика економіка зростає. На загальну думку, коректування умов кредитування навряд чи нашкодить цьому росту.
Справді, підвищення рівня обов'язкових резервів допомагає усунути значний ризик для світової економіки - перегрів економіки Китаю. Народний банк Китаю, схоже, навіть запізнився з таким рішенням.
"З нашої точки зору, це позитивне рішення. Народний банк Китаю відстав від кривої, і тепер йому потрібно наздоганяти", - говорить Роберт Ренні, аналітик Westpac в Сіднеї.
"Було б набагато небезпечніше, якби Китай не усвідомив свого відставання від кривої", - додав він.
Це можна буде перевірити, коли, як очікує Ренні, Китай в майбутні тижні і місяці знову і знову буде підвищувати резервні вимоги. З якогось моменту це може почати лоскотати нерви. Поки ж підвищення резервних вимог явно не викликає шокової реакції.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас