ЄС заявив про план дій для України щодо встановлення безвізового режиму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС заявив про план дій для України щодо встановлення безвізового режиму

Казна та Політика
1260
ЄС заявив про план дій для України щодо встановлення безвізового режиму. Про це повідомив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, анонсуючи майбутній саміт Україна-ЄС, передає "5 канал".
За його словами, Україна є ключовим партером для ЄС і важливим регіональним гравцем. "Я радий, що ми можемо анонсувати план дій відносно встановлення безвізового режиму для України, і що буде підписаний протокол, який дає Україні доступ до програм ЄС", - заявив Баррозу.
За словами президента Єврокомісії, це - "два конкретні приклади продовження зближення ЄС з Україною".
У поясненнях Єврокомісії до саміту наголошується, що в ході заходу "лідери обговорюватимуть наступні кроки по візовому діалогу, переслідуючи мету встановити безвізовий режим для короткострокового перебування в довгостроковій перспективі".
Баррозу відзначив, що під час майбутнього саміту сторони мають намір проаналізувати прогрес щодо переговорів Україна-ЄС відносно угоди про асоціацію, які "ми завершимо якнайскоріше".
У свою чергу, президент Ради ЄС Херман Ван Ромпей заявив: "Реформа в Україні і двосторонні відносини Україна-ЄС будуть основними питаннями порядку денного. Ми вітатимемо позитивні кроки, зроблені Україною, зокрема, в економічній і енергетичній сферах", - сказав він.
"Ми чекаємо, що українські лідери підсилять реформування в цих сферах, так само як і відносно поваги прав людини, верховенства права і демократичних принципів", - підкреслив він.
Нагадаємо, 3 листопада ц.р. Президент України Віктор Янукович заявив, що впевнений в тому, що українська сторона швидко виконає план дій щодо запровадження безвізового режиму з країнами Європейського союзу, який планується підписати на саміті Україна-ЄС 22 листопада. Янукович вкотре наголосив, що українська сторона розраховує на цьому саміті отримати схвалення Євросоюзом плану дій щодо запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України.
Відзначимо, 28 жовтня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що для надання Україні дорожньої карти безвізового режиму з ЄС на саміті Україна-ЄС потрібна згода усіх 27 країн-учасників Європейського союзу.
"Керівники ЄС завірили Президента України і нашу делегацію в тому, що для них це питання є пріоритетним. Рішення вже прийняте на рівні керівництва", - заявив Азаров. За словами прем'єр-міністра, документ вже готовий: "Питання, коли він вступить в дію".
26 жовтня ц.р. комісар з внутрішніх справ ЄС Сесілія Мальмстрем заявила, що Європейська комісія (ЄК) докладе зусилля для того, щоб план дій з безвізового режиму між Україною і ЄС був представлений на саміті "Україна-ЄС" в листопаді 2010 р. в Брюсселі.
Раніше міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що МЗС України чекає схвалення ЄС плану дій з введення безвізового режиму для громадян України до кінця 2010 р.
Як повідомлялося, 28 травня ц.р. представник ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що ЄС вважає необхідною умовою для скасування візового режиму між Україною і ЄС підвищення рівня життя в Україні. Він також додав, що в питанні скасування віз для українців дуже важливі економічна і соціальна складові.
Варто відзначити, в проекті програми економічних реформ України на 2010-2014 рр. міститься пункт, згідно з яким безвізовий режим між Україною і ЄС має бути впроваджений до кінця 2012 р. Також 19 травня Кабмін затвердив план першочергових заходів з інтеграції України в ЄС на 2010 р.
Крім того, 25 лютого 2010 р. Європарламент проголосував за резолюцію відносно України, в якій, зокрема, міститься пункт про можливість Києва запросити членство в ЄС. Також, Європарламент проголосував за резолюцію відносно України, в якій міститься звернення до ради Євросоюзу надати ЄК мандат для розробки дорожньої карти безвізового режиму для України. Відзначимо, Україна і Європейський Союз почали безвізовий діалог у кінці 2008 р., практично відразу після того, як на Паризькому саміті було схвалено рішення про перехід до безвізового режиму в довгостроковій перспективі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас