У Чумацькому Шляху знайшли вкрадені в іншої галактики зірку і планету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Чумацькому Шляху знайшли вкрадені в іншої галактики зірку і планету

681
Астрономи вперше виявили в Чумацькому Шляху зірку і планету, яка обертається навколо неї, "вкрадені" Галактикою у сусіднього зоряного скупчення близько 6-9 мільярдів років тому. Детально вони описані в статті вчених у журналі Science, а короткі відомості наведені в прес-релізі Європейської південної обсерваторії (ESO).
Зірка HIP 13044, яку вивчали фахівці, віддалена від Землі на дві тисячі світлових років і знаходиться у сузір'ї Піч. Дослідники шукали планети, які обертаються навколо неї, за допомогою 2,2-метрового телескопа MPG/ESO з обсерваторії Ла-Сілла в Чилі. Безпосередньо побачити планету на тлі зірки астрономи не могли - вони оцінювали невеликі коливання світила при проходженні планети повз нього.
У результаті дослідники встановили, що навколо HIP 13044 звертається планета (вона отримала назву HIP 13044 b), маса якої становить близько 1,25 маси Юпітера. HIP 13044 b обертається по дуже низькій еліптичній орбіті - мінімальна відстань між зіркою і планетою складає всього 0,055 астрономічної одиниці (одна астрономічна одиниця відповідає відстані від Землі до Сонця). Діаметр самої зірки трохи більший від цієї відстані. Один оберт HIP 13044 b здійснює за 16,2 дні.
Світило HIP 13044 належить до так званого потоку Хелм - групи зірок, які обертаються навколо центру Чумацького Шляху в площині, перпендикулярній площині Галактики. У минулому зірки цього потоку становили карликове кульове скупчення, але під впливом гравітації Чумацького Шляху це скупчення було зруйновано.
Світило HIP 13044 перебуває на останній стадії своєї еволюції - воно вже пройшло стадію червоного гіганта, під час якої відбувається дуже суттєве збільшення радіусу зірки, і знову стиснулося до невеликих розмірів. Вважається, що планети не переживають розширення своєї зірки. Астрономи вважають, що HIP 13044 b спочатку оберталася далі від світила, але під час стадії червоного гіганта помітно наблизилася до нього.
Окрім наявності планети у зірки HIP 13044 є ще одна незвичайна характеристика - в її складі дуже мало важких елементів (елементів, атомна вага яких більша атомної ваги гелію). Їх кількість становить близько одного відсотка від вмісту важких елементів Сонця. Поки вчені не можуть пояснити, яким чином у такої зірки могла сформуватися планета (вважається, що зірки та їхні планети утворюються з однієї і тієї ж газопилової хмари).
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас