Світовий імпорт продовольства може перевищити 1 трлн дол. в 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий імпорт продовольства може перевищити 1 трлн дол. в 2010 р.

Казна та Політика
164
Загальна вартість світового імпорту продовольства може перевищити $1 трлн у 2010 році, досягнувши пікового рівня 2008 року, через різке збільшення цін на більшість продуктів харчування в порівнянні з минулим роком, прогнозує Продовольча організація ООН (ФАО).
У "Продовольчому прогнозі" організації йдеться про ймовірність погіршення ситуації, якщо не відбудеться значного збільшення виробництва основних видів продовольства в 2011 році.
Вартість продовольчого імпорту найбідніших країн світу, за прогнозами, підніметься на 11% у наступному році, а в країнах з низьким доходом і продовольчим дефіцитом - на 20%.
"У ситуації, коли тиск на світові ціни на більшість продуктів харчування не слабшає, міжнародне співтовариство повинне залишатися пильним до можливих подальших негативних впливів на пропозицію продовольства в 2011 році", - заявила ФАО.
Світове виробництво зерна, згідно з останніми прогнозами, скоротиться на 2%, тоді як ще в червні прогнозувалося зростання на 1,2%. Непередбачені перебої з поставками внаслідок несприятливих погодних умов призвели до змін в протилежну сторону, сказано в звіті.
Світові запаси зерна, як очікується, різко скоротяться, і ФАО закликає країни активізувати виробництво для поповнення запасів. Як прогнозується, світові запаси зерна зменшаться на 7%, при цьому запаси ячменю впадуть на 35%, кукурудзи - на 12% і пшениці - на 10%. Тільки запаси рису підвищаться на 6%, відзначається в доповіді.
"Враховуючи очікуване скорочення світових запасів, збір урожаю в наступному році стане критичним для встановлення стабільності на світових ринках", - вважають експерти організації.
"Для більшості зернових виробництво повинно значною мірою зрости, щоб задовольнити попит і відновити світові запаси, і фермери, ймовірно, відреагують на існуючі ціни збільшенням посівів", - повідомляється у звіті.
"Зернові, однак, можуть стати не єдиними врожаями, виробництво яких фермери постараються збільшити. Підвищення цін зробило привабливим вирощування й інших культур: від соєвих бобів до цукру і бавовни. Це може призвести до скорочення індивідуального виробництва зернових до рівня, якого буде недостатньо, щоб послабити напругу на ринку. З урахуванням цих чинників у споживачів не залишиться іншого вибору, крім як купувати продовольство за високими цінами", - попереджає ФАО.
Підвищення цін, що спостерігається на основних товарних ринках в останні півроку, відбувається внаслідок комплексу чинників, серед яких можна особливо виділити раптові дефіцити поставок через несприятливі погодні умови, політичні заходи в окремих країн-експортерів і коливання на валютних ринках. Світові ціни можуть піднятися ще вище, якщо виробництво продовольства, особливо кукурудзи, соєвих бобів і пшениці, в наступному році істотно не зросте, йдеться в доповіді ФАО. Навіть ціна на рис, пропозиція якого найбільш адекватна попиту в порівнянні з іншими продуктами, може бути схильна до негативного впливу, якщо інші основні продукти харчування продовжать дорожчати.
Цукор став однією з головних причин підвищення індексу цін світового продовольчого кошика в останні місяці. Згідно з оцінками ФАО, вартість цукру, яка побила рекорди останніх 30 років, залишається високою і дуже волатильною.
У секторі олійних культур тверді ціни відображають відносно повільне зростання світового виробництва, який не встигає за швидко зростаючим попитом, йдеться в доповіді.
Ціни на м'ясо також піднялися, однак зростання поки було набагато більш стриманим. У молочному секторі вартість масла вже побила всі рекорди.
"У рибному секторі спостерігалося відновлення цін після різких падінь з кінця 2008 р. Стійкий попит як у тих, що розвиваються, так і в розвинених країнах продовжує зміцнювати ціни на рибні продукти", - повідомляється у звіті ФАО.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас