НБУ може скасувати постанову, що зобов'язує банки формувати резерви під валютні кредити в гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ може скасувати постанову, що зобов'язує банки формувати резерви під валютні кредити в гривні

Казна та Політика
555
Чорновий варіант меморандуму між українською владою і МВФ містить обіцянку Нацбанку скасувати дію постанови №109, яка регулювала порядок розрахунку нормативу валютної позиції. Згідно з цією постановою, банки були зобов'язані формувати гривневі резерви під валютні кредити.
Щоб зрозуміти, як працювала ця постанова в кризу, потрібно повернутися на початок 2009 р., коли ця постанова ще не діяла. Тоді банки мусили формувати резерви під валютні кредити в інвалюті. На практиці це означало наступне: видавши кредит на суму $100 і оцінивши ризик неповернення позики в 10%, фінустанова могла (і повинна було) придбати $10 і записати їх на баланс - тим самим закривалася т.зв. коротка валютна позиція, коли чисті активи банку перевищували його потенційні зобов'язання.
У квітні 2009 р., під час чергових курсових гойдалок, чиновники Нацбанку підрахували, що за допомогою такого механізму банки могли накупити валюти про запас приблизно на $6,5 млрд. Щоб змусити банкірів (насамперед групи з іноземним капіталом) цю валюту розпродати, Нацбанк і ввів постанову №109, яка вимагала розраховувати нормативи валютної позиції без врахування резервів, а резерви під валютні позики формувати у гривні.
"Зараз, коли вплив наслідків кризи відчувається все менше, ми маємо намір скасувати постанову №109 і враховувати при розрахунку довгої валютної позиції всі резерви, сформовані банками під валютні кредити", - сказано в листі про наміри, який українські чиновники передали наглядовій раді МВФ.
Таким чином, тепер для балансування активів і зобов'язань банкірам треба знову купувати валюту.
"Ми розуміємо, що це може викликати різкий стрибок попиту на валюту на міжбанку, тому введемо адаптаційний період перерахунку нормативу довгої валютної позиції. До червня 2011 р. до нормативу розрахунку довгої валютної позиції будуть включатися лише 40% від сформованих резервів", - сказано у проекті Меморандуму з МВФ.
Якщо врахувати, що активи банківської системи у валюті на 1 жовтня становили близько $50 млрд. і сконцентровані вони в основному у банків з іноземним капіталом, які вважають проблемними близько 20% кредитів, можемо припустити, що розрахунковий обсяг резервів під валютні позики на сьогодні становить близько $10 млрд.
Таким чином, Нацбанк знову намагається вирішити проблеми валютного ринку руками закордонних банківських груп, які активно кредитували в інвалюті. Формально виконавши їх вимогу про скасування постанови №109 (в міжнародному обліку формування резервів під кредит у валюті, відмінній від валюти позики, неприйнятно), НБУ намагається використовувати банки для зниження курсової волатильності на міжбанківському ринку.
Якщо вірити очікуванням виконавчого директора НБУ з економічних питань Ігоря Шумила, платіжний баланс далі буде зводитися з позитивним сальдо. Інше джерело валюти для міжбанку в найближчому майбутньому - черговий транш кредиту МВФ, який буде розпродаватися урядом для покриття дефіциту бюджету.
При цьому надлишок валюти, що надходить на ринок, Нацбанк, згідно з домовленостями з МВФ про обмеження зростання монетарної бази, постійно викуповувати не зможе.
Таким чином, разом зі скасуванням постанови №109, виконувати функцію абсорбенту надлишкової пропозиції валюти на міжбанку будуть іноземні банки. А НБУ залишиться лише оперативно регулювати норматив їх валютної позиції, послаблюючи або посилюючи його в залежності від ситуації на валютному ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас