Депутати хочуть дати бій пияцтву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати хочуть дати бій пияцтву

Казна та Політика
731
Народні депутати готові розпочати боротьбу з пияцтвом, повідомляє "Комерсант-Україна". Вчора у Верховній раді був зареєстрований законопроект "Про концепцію державної політики запобігання зловживання алкоголем". Стратегія розрахована на 10 років.
Авторами документа виступили представники парламентського комітету з питань охорони здоров'я Сергій Шевчук ("БЮТ-Батьківщина"), Тетяна Бахтєєва (Партія регіонів) і Юрій Гайдаєв (Компартія). "В Україні обсяги споживання алкоголю ростуть через відсутність єдиного державного підходу в питаннях обороту і виробництва алкогольної продукції, - відзначають депутати. - На початку 1990-х років обсяг споживання спиртного на рік на душу населення становив 5,4 літра, а в 2009-му збільшився до 10 літрів".
Згідно з документом, "в нетверезому стані перебувають більше половини вбивць у момент скоєння злочину і близько 40% самогубців, близько 70% підлітків старше 14 років вживають алкогольні напої". Вести боротьбу з пияцтвом планується, зокрема, шляхом поліпшення медичного обслуговування, посилення відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані і обмеження продажу алкоголю.
Автори законопроекту пропонують ввести заборону на збільшення норми кількості алкоголю в крові водіїв, створити пункти перевірки тверезості, активніше вилучати водійські права і тим самим домогтися "нульового рівня терпимості співробітників міліції по відношенню до тих, хто управляє автотранспортом у п'яному стані". "У 2007 році, коли штраф за водіння в стані алкогольного сп'яніння становив 255-340 гривень, було зафіксовано 9,7 тисячі ДТП, скоєних водіями у нетверезому стані, а в 2009-му, коли штрафи збільшилися в 10 разів - 4,4 тисячі", - розповів "Комерсанту" старший інспектор прес-служби ДАІ МВС Олександр Нечаюк.
Крім того, планується заборонити роздрібний продаж спиртних напоїв у нічний час і обмежити обслуговування в ресторанах і барах осіб у стані сильного алкогольного сп'яніння. Нагадаємо, з 24 вересня заборона на роздрібний продаж алкоголю в період з 22:00 до 10:00 діє у Львові, з 1 жовтня - в Ужгороді, з 5 жовтня - в Івано-Франківську. У той же час галузева асоціація "Міжнародне бюро вина і коньяку" звернулася до прокуратури цих міст з проханням опротестувати рішення міських рад як такі, що порушують право споживачів на вільний вибір продукції та ущемляють інтереси держави, виробників і торговельних підприємств.
"Заборони на продаж алкоголю вночі, біля шкіл і лікарень самі по собі неефективні - стиль життя людей від цього не змінюється. Перш ніж посилювати відповідальність за продаж алкоголю неповнолітнім, потрібно забезпечити дотримання чинних правил", - вважає головний нарколог Міністерства охорони здоров'я Анатолій Вієвський, який у коментарі виданню назвав стратегію "безглуздою і зайво емоційною".
Окремої уваги заслуговують соціальні ініціативи у боротьбі з пияцтвом - народні депутати мають намір "відновити на окремих територіях діяльність медичних витверезників". "Підхід має бути системним, повинні бути відповідальні за проведення тих чи інших заходів. А профілактичні заходи в боротьбі з алкоголізмом - це пусті розмови. Повернення витверезників означає, що людей будуть зупиняти на вулицях, вивертати їм кишені. Це нісенітниця", - вважає Вієвський.
У свою чергу, генеральний директор асоціації "Укргорілка" Іван Жолнер заявив "Комерсанту", що реалізація запропонованої концепції суперечить нормам чинних законів. "На даному етапі цей документ носить декларативний характер і не містить механізмів і конкретних пропозицій щодо вирішення задекларованих завдань", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас