"Ъ": Євро допомогли грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Євро допомогли грошима

Валюта
1568
Двотижневе падіння курсу євро урвалось. Європейська валюта подорожчала відносно світових валют, які найбільше торгуються, включаючи єну та долар, оскільки інвестори визнали надання допомоги Ірландії вже вирішеною справою і більше не бояться, що боргова криза може поширитися на інші країни єврозони. За день євро подорожчав з $1,3591 до $1,3658 і з 112,55 єни до 113,71 єни.
Зміна настрої інвесторів була викликана заявою глави ірландського центробанку Патріка Хонохана про намір стабілізувати економіку "десятками мільярдів" євро, які будуть отримані від європейських партнерів і Міжнародного валютного фонду під 5% річних. Хонохан повідомив про це перед початком переговорів з Єврокомісією, Європейським центробанком та МВФ. "І вони, і я чекаємо, що переговори будуть ефективними і нам нададуть кредит", - сказав він в ефірі ірландського телеканалу RTE.
Джерела агентства Reuters повідомили, що Ірландії знадобиться 45-90 млрд євро, залежно від необхідності підтримки своїх банків і зменшення держборгу. Країни із високими податками на бізнес, включаючи Великобританію, Німеччину і Францію, намагаються використовувати ситуацію, що склалася, для підвищення податків в Ірландії, що мала переваги у фіскальній політиці. "Ймовірно, для отримання кредиту Ірландії доведеться підвищити рівень корпоративних податків, який на сьогоднішній день надзвичайно низький, - 12,5%", - заявила міністр фінансів Франції Крістін Лагард.
Враховуючи це, прибутковість облігацій Ірландії знижується два дні поспіль, відображаючи загальні позитивні зміни відносно ринків до ризику. Акції Bank of Ireland підскочили на 7,9% на позабіржових торгах у США. "Здається, Європа прийде на допомогу банкам-держателям боргових зобов'язань Ірландії. Це хороші новини для Європи. Ми на цьому зростаємо", - підкреслив віце-президент MF Global Джон Бреді. Американські ринки вчора відкрились гепом вгору на 1%. Аналітики повірили заявам ірландського центробанку і сподіваються на стабілізацію курсу євро. "Оголошення про заходи підтримки Ірландії може призвести до спокійнішого періоду на ринку, і це підтримує курс євро. Ставлення до ризику покращилось, що певною мірою ослабляє долар", - цитує агентство "ИНТЕРФАКС-АФИ" валютного аналітика Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Лі в Лондоні Хардмана.
Заступник голови правління Ситібанка Владислав Сочинський підкреслив, що курс євро на українському ринку повторює рухи світового і корегується лише відносно долара/гривні, тому прогнозувати коливання євро банкіри не можуть. Вчора валютний індикатор виріс із 10,724/10,756 грн/євро до 10,827/10,848 грн/євро. Відносно долара США гривня також подешевшала з 7,945/7,947 грн/$ до 7,947/7,950 грн/$.
"Останнім часом ситуація на українському ринку пояснюється дефіцитом платіжного балансу. А зростання вартості валюти на попередньому тижні ослабилось через зменшення гривневої ліквідності. Комусь стало не вистачати гривні, і вони були змушені продавати іноземну валюту, - пояснив начальник управління фінансових ринків 'ІНГ Банк Україна' Андрій Потапов.- Але оскільки резерви НБУ мають великий запас порівняно з лімітами, встановленими МВФ, регулятор може витрачати їх на підтримку курсу. Я упевнений, що 8 грн/$ - абсолютна стеля до кінця року".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас