ЦВК ще може призначити вибори на березень 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦВК ще може призначити вибори на березень 2011 року

Казна та Політика
115
Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера не відкидає, що ЦВК на засіданні 22 листопада розгляне питання про оголошення виборчого процесу з виборів народних депутатів України, які повинні відбутися 27 березня 2011 року.
Про це Магера повідомив в ексклюзивному коментарі УНІАН.
"Звичайно, у нас планується чергове засідання, незалежно від того, необхідно буде оголошувати виборчий процес чи ні. Є поточні питання, які потрібно розглядати. Тому я не виключаю, що в понеділок (22 листопада), зокрема, ми будемо розглядати питання про оголошення початку виборчого процесу", - сказав Магера.
У той же час заступник голови ЦВК не став прогнозувати можливі результати голосування з цього питання. "Подивимося, яким буде голосування. На цьому і зупинимося, тому що важко прогнозувати, яким воно буде в понеділок", - додав він.
Магера вважає, що для проведення парламентських виборів у жовтні 2012 року необхідно внести зміни до Конституції, але це неможливо зробити до 22 листопада, коли, згідно з чинним законодавством, повинен бути оголошений виборчий процес. "При бажанні таких виборів така норма Конституції може бути змінена не раніше 1 лютого 2011 року. Якщо ми говоримо про чинну норму і підходимо до неї з юридичної, а не з політичної точки зору, то оголошення виборчого процесу має відбутися в понеділок (22 листопада), якщо не буде рішення Конституційного Суду, якщо зміни до закону про вибори народних депутатів не наберуть чинності в частині терміну виборчого процесу. Я не хочу коментувати політиків, мене цікавить лише правова сторона питання", - підкреслив він.
Згідно з ч. 6 ст. 57 Закону України "Про вибори народних депутатів України", ЦВК повинна не пізніше 17 листопада, тобто за 130 днів до дня голосування, затвердити форму виборчого списку кандидатів у народні депутати України від політичних партій та виборчих блоків для участі у чергових виборах до Верховної Ради України 27 березня 2011 року.
До цієї ж дати Міністерство фінансів мало затвердити форму декларації для кандидатів для подання її в Центральну виборчу комісію.
Як відомо, 1 жовтня Конституційний Суд скасував зміни до Конституції, внесені в грудні 2004 року (так звану "політреформу"), якими термін повноважень ВР був збільшений з 4-х до 5-и років.
У статті 77 чинної Конституції вказано: "Чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю березня четвертого року повноважень Верховної Ради України".
Вибори до ВР 6-го скликання відбулися 30 вересня 2007 року.
Сьогодні Конституційний Суд оприлюднить прийнятий вчора, 18 листопада, висновок у справі за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас