КСУ сьогодні оприлюднить висновок у справі про проведення парламентських виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КСУ сьогодні оприлюднить висновок у справі про проведення парламентських виборів

Казна та Політика
145
Конституційний суд України сьогодні, 19 листопада, оприлюднить прийнятий вчора висновок у справі про проведення парламентських виборів, повідомляє прес-служба КСУ.
"Висновок буде оприлюднений у справі за зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України про проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", - йдеться в повідомленні.
Відзначимо, вчора заступник голови ЦВК Андрій Магера повідомив, що ЦВК для проведення парламентських виборів 27 березня 2011 р. не затвердила форми виборчого списку кандидатів у народні депутати від партії (блоку) до 17 листопада 2010 р. - тобто за 130 днів до дня виборів.
Разом з тим Магера не відкидає, що це рішення може бути прийнято разом з рішенням про оголошення виборчого процесу, яке має відбутися не пізніше 22 листопада 2010, якщо парламентські вибори будуть оголошені на 27 березня 2011 року.
Заступник голови ЦВК додав, що у разі будь-якого рішення з цього приводу, воно безпосередньо не має вплинути на оголошення виборчого процесу, оскільки діє пряма норма Конституції, яка регламентує проведення парламентських виборів.
Магера не відкидає, що у зв'язку з вчорашнім незатвердженням форми виборчого списку можуть бути звернення до Адміністративного суду на бездіяльність ЦВК. "Якщо хтось звернеться до суду, то ми будемо відстоювати і пояснювати позицію ЦВК", - сказав Магера.
Раніше Президент України Віктор Янукович заявив, що буде готовий виконати будь-яке рішення Конституційного Суду України, який зараз розглядає питання про дату проведення парламентських виборів. "Яким буде рішення суду - сказати важко, тому що є різні тлумачення Конституції", - заявив глава держави.
Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада схвалила проект закону про внесення змін до Конституції. У цьому документі датою проведення наступної парламентської кампанії було визначено останню неділю жовтня 2012 року. Текст законопроекту був відправлений до Конституційного суду для отримання необхідного висновку.
5 листопада КСУ оголосив про відкриття провадження щодо проведення чергових виборів. 9 листопада КСУ почав розгляд справи у формі письмового слухання. Виробництво відкрито за конституційним зверненням Верховної Ради України про дачу висновку щодо конституційності законопроекту про проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів ВР Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.
Як заявив глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, парламентські вибори в Україні в березні 2011 р. спричинять технічні проблеми. Коментуючи теоретичну можливість, що Конституційний суд України прийме рішення на користь проведення виборів до Верховної Ради 27 березня 2011 р., як це передбачено чинною редакцією Конституції, Льовочкін заявив: "Будуть технічні складності з виборчим законодавством, початком процедури виборів і початком їх фінансування". При цьому глава АП підкреслив, що в даний момент "все залежить від рішення КСУ".
Крім того, 19 жовтня ц.р. ЦВК прийняла рішення звернутися до КСУ з питання офіційного тлумачення ч.1. ст.76 Конституції України від 28 червня 1996 р. щодо терміну повноважень народних депутатів VI скликання.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас