Парламент зберіг річний обсяг виручки для "спрощенців" на рівні 300 тис. грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент зберіг річний обсяг виручки для "спрощенців" на рівні 300 тис. грн.

Казна та Політика
2594
Парламент зберіг спрощену систему оподаткування тільки для фізичних осіб-підприємців, річний обсяг виручки яких не перевищує 300 тис. грн, а за наявності касового апарата - 600 тис. грн, з чотирма найманими працівниками та з вісьмома - для сфери ресторанного бізнесу. Відповідні статті розділу проекту Податкового кодексу щодо спеціальних режимів оподаткування, зокрема порядку застосування спрощеної системи оподаткування парламент затвердив у четвер в другому читанні.
Відповідно до затверджених статей, ставки податку встановлюються щорічно органами місцевого самоврядування залежно від виду господарської діяльності за календарний місяць у таких межах: для населених пунктів з населенням понад 500 тис. осіб - від 20 до 600 грн; з населенням від 150 тис. до 500 тис. - від 20 до 400 грн, для інших населених пунктів - від 20 до 200 грн.
Діяльність у сфері інформатизації обкладається єдиним податком відповідно до вищевказаних умов. Проект кодексу, прийнятий у першому читанні, передбачав для цього виду діяльності ставку єдиного податку на рівні 1 тис. грн.
Для підприємців, які здійснюють діяльність як за місцем реєстрації, так і в іншому населеному пункті встановлена ставка єдиного податку 600 грн.
Як повідомив під час засідання Верховної Ради в четвер глава парламентського комітету з податкової і митної політики Віталій Хомутинник, єдиний податок переведено на рівень місцевих бюджетів.
Крім того, Хомутинник відзначив, що стосовно юридичних осіб передбачені п'ятирічні податкові канікули з податку на прибуток, зокрема для підприємств, які перейшли з "спрощеної" системи оподаткування на загальну систему і мають річний оборот до 3 млн грн.
Згідно з документом, спрощена система оподаткування не може бути використана для таких видів діяльності: діяльність у сфері розваг (крім організації комп'ютерних та відеоігор); виробництво і продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу пива і столових вин); виробництво і роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів; видобуток, виробництво та інші види діяльності з дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням та роздрібна торгівля виробами з них; видобуток і реалізація корисних копалин; фінансова діяльність, операції з нерухомістю, оптова торгівля і посередництво в цій сфері; діяльність з надання послуг телерадіомовлення.
Крім того, єдиний податок не поширюється на діяльність у сфері наземного, водного, авіаційного транспорту, надання додаткових транспортних послуг та допоміжних операцій (крім діяльності таксі, нерегулярного пасажирського транспорту та діяльності автомобільного вантажного транспорту); зовнішньоекономічну діяльність, крім експорту програмного забезпечення і послуг з віддаленої підтримки програм і обладнання, розробки, постачання та оновлення програмного забезпечення, а також надання послуг у сфері інформатизації.
Також кодексом виключені із спрощеної системи оподаткування: діяльність з управління підприємствами; допоміжна діяльність у сфері державного управління; діяльність з надання послуг пошти та зв'язку, розслідувань і забезпечення безпеки, у сфері права, бухгалтерського обліку та аудиту, інжинірингу, геології та геодезії; консультування щодо комерційної діяльності та управління, рекламна діяльність, технічні випробування та дослідження; підбір та забезпечення персоналом, роздрібна торгівля через Інтернет і торгові автомати.
Єдиний податок не поширюється також на перепродаж предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату, організацію торгів (аукціонів) творами мистецтва, предметів колекціонування або антикваріату.
Кодексом передбачено, що фізичні особи, які здійснюють діяльність нерегулярного пасажирського транспорту, діяльність автомобільного вантажного транспорту мають право застосовувати спрощену систему оподаткування до 1 січня 2013 року.
Передбачається, що зміни у застосуванні спрощеної системи оподаткування в цілому повинні бути введені з 1 квітня 2011 року.
Чинна ставка єдиного податку становить 200 грн без урахування збору до Пенсійного фонду, який становить 300 грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас