Українці почали менше споживати бананів і апельсинів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці почали менше споживати бананів і апельсинів

Аграрний ринок
337
Споживання фруктів в Україні з кожним роком скорочується. Так, значне падіння споживання відзначається в категорії цитрусових і бананів.
Імпорт бананів в Україні знижується вже третій рік поспіль. Рекордний обсяг імпорту (майже 300 тисяч тонн) був зафіксований в 2007 році. У першому півріччі 2008 року обсяги імпорту також були рекордними і залишилися б такими, якби восени не сталася девальвація української валюти. В останні місяці 2008 року імпорт бананів буквально обвалився через зростання цін на них у роздробі і зниження попиту. Через подорожчання долара роздрібні ціни на банан стабільно перевищують роздрібні ціни на яблука, а це негативно позначається на їх споживанні.
За підсумками поточного року аналітики прогнозують зниження імпорту бананів на 10% в порівнянні з минулим - до 205 тисяч тонн. У поточному році негативний вплив на обсяги імпорту зумовили не лише вищу в порівнянні з іншими фруктами ціну, але і дії української митниці. Нагадаємо, що на початку осені митниця в рамках боротьби з "сірим" імпортом переглянула довідкові ціни на фрукти. Від цього показника залежить, скільки податків будуть платити імпортери при ввезенні свого товару в Україну. За деякими позиціями довідкові ціни зросли більш ніж у два рази. Так, банани, які проходили в серпні оформлення за ціною 600 доларів за тонну, у вересні вже оформлялися по 1650 доларів. Ціновий поріг для лимонів зріс в півтора рази - з 900 доларів до 1400 доларів за тонну. Це призвело до зростання роздрібних цін і ще більше знизило купівельну спроможність. Разом з тим не виключено, що імпортери просто переключилися на "сірий" імпорт, що і відбилося на статистиці.
Також в останні роки в Україні знижується споживання лимонів. Імпорт цитрусових у цьому році в Україні знизиться на 3%. Минулого року зниження обсягу імпорту цитрусових склало 1%, а в 2008 році імпорт цитрусових знизився відразу на 6%. Таким чином, за 3 роки імпорт "схуд" на 10%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас