Янукович побачив злочинців із вікна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович побачив злочинців із вікна

Казна та Політика
4034
Цікаво, що лідер фракції Партії регіонів в парламенті Олександр Єфремов і його однопартійці зустрічались із представниками громадських організацій, що організували протести. Якщо прийняти точку зору почесного голови ПР Віктора Януковича, то зустрічалися із порушниками закону. Заступник керівника парламентської фракції ПР Михайло Чечетов після ритуальних фраз на захист президента обережно визнає: частина учасників пікету щиро протестує проти запропонованого владою Податкового кодексу, а є і ті, які працюють під парламентом за гроші. 'Вони захищають інтереси тих бізнесменів, які взагалі не хочуть платити податки', - сказав Чечетов. Він упевнений, що нова українська влада змусить платити всіх.
Про те, що фрази президента про мітингувальників не обмовка, свідчать тези президента, озвучені ним на засіданні Ради національної безпеки і оборони. Гарантувати національну безпеку, на думку Януковича, можна, якщо гарантувати захист країни від 'політичних криз і революцій'. Навряд чи хтось стане сперечатися із цим твердженням. Але якщо сприймати його в контексті із твердженням про підприємців - порушників закону, стає зрозуміло - в нестабільності винен хто завгодно, але тільки не влада.
Президент висловив легке невдоволення головами уряду і своєї адміністрації за недостатню роз'яснювальну роботу законодавчих ініціатив. Втім, навряд чи навіть після нагадування глави держави чиновники зможуть переконати тих самих дрібних підприємців, що нові фіскальні правила їм на благо. Втім, Микола Азаров зробив декілька спроб пояснити цілі податкової реформи. Серед них він назвав прагнення повернути людей з ринків на виробництво. Окрім Азарова навряд чи хтось повірить, що колишній вчитель або інженер після 12-15 років торгівлі на базарі погодиться повернутися до колишнього заняття. Втім, тих, хто готовий повернутися на виробництво відповідно до планів прем'єра, чекає Трудовий кодекс, який багато експертів і профспілкові активісти характеризують як драконівський.
Глава комітету Ради з питань нацбезпеки і оборони Анатолій Гриценко (НУ-НС) вважає, що Віктор Янукович своє уявлення про протестуючих біля Верховної Ради і в обласних центрах країни склав із чужих слів. 'Ці люди самі годують себе і ще створюють декілька робочих місць. Створюють всупереч, а не завдяки діям влади. Вони дуже чутливі до змін в податковій системі', - сказав Гриценко після спілкування з протестуючими. 'Упевнений, що президент не читав декілька томів проекту Податкового кодексу, аби скласти власну думку про причини протестів', - зазначив депутат. Гриценко вважає, що кризи створює сама влада, коли не прислухається до протестів до того, як люди вийдуть на вулиці. А те, що справа дійшла до вуличних акцій, він вважає свідоцтвом порушеної комунікації між владою і суспільством.
Михайло Чечетов переконаний - влада не дозволить розмовляти з нею 'мовою ультиматумів'. Він вважає, що нинішнє керівництво країни користується довірою і підтримкою, достатньою для проведення реформ. 'Ми узяли владу в країні, і ми, Партія регіонів, за все відповідаємо. Останній успіх на місцевих виборах це підтверджує', - переконаний Чечетов.
Анатолій Гриценко одним із чинників, що стимулюють протестні настрої українців, називає саме 'перемогу' регіоналів на виборах до місцевих органів влади. Сам президент, схоже, не дуже упевнений в підтримці народу. Про це свідчить ще одна теза, озвучена на засіданні Ради нацбезпеки і оборони: для гарантування безпеки країни необхідна стабільна громадська підтримка дій влади. А директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко упевнений, що у президента ще з 2004 р. живі певні фобії, породжені його поразкою на президентських виборах. 'Думаю, що в оточенні глави держави є люди, які ці фобії штучно підтримують. Вочевидь, що слова про 'кризи і революції' потрапили до тексту виступу Віктора Януковича з подачі цих політиків', - сказав експерт.
Під впливом фобій і соратників гарант Конституції доки швидше схильний бачити в протестах змову проти влади, а не ознаки кризи. Якщо він санкціонує будь-які силові дії проти громадських рухів, вони разом з економічними проблемами можуть стати каталізатором зростання протистояння і напруженості в країні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас