"Ъ'": Підприємцям допомагають піти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ'": Підприємцям допомагають піти

Казна та Політика
3550
Процедура ліквідації підприємств буде спрощена і прискорена в разі прийняття законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо спрощення процедур припинення юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців)", розробленого Держкомпідприємництва.
Оприлюднений у вівторок ввечері документ встановлює граничні терміни ліквідації підприємств. Фізичні особи-СПД повинні приймати претензії кредиторів протягом трьох місяців з моменту публікації оголошення про початок ліквідації, юридичні особи - протягом шести місяців. За неподання повідомлення про ліквідацію, відсутність бухгалтерського обліку, ухилення від процедури ліквідації підприємства, неподання документів держорганам передбачено штраф у розмірі 100-150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-2550 грн). За повторне порушення протягом року - 150-250 неоподатковуваних мінімумів (2550-4250 грн). Санкції будуть застосовуватися і до чиновників за ненадання документів підприємствам.
Ліквідацію спростить і об'єднання з 1 січня 2011 року всіх видів загальнообов'язкового державного соціального страхування в єдиний внесок - замість п'яти фондів підприємство повинно буде зніматися з обліку тільки в Пенсійному. Передбачається і скасування обов'язкового підтвердження ліквідаційного балансу аудиторським висновком, що заощадить кожному підприємцю в середньому 5-10 тис. грн.
У Держкомпідприємництва сподіваються, що закон дозволить закривати підприємства за принципом "єдиного вікна", щоб швидко перенаправити капітал з однієї галузі в іншу. У своєму блогу голова комітету Михайло Бродський повідомив, що законопроект погоджений з міністерствами і незабаром буде винесений на розгляд Кабміну. Пропоновані зміни можуть спростити ведення бізнесу в Україні, підтверджують експерти. "Складність закриття підприємств є однією з найгірших позицій, що негативно впливають на загальний рейтинг країни. Приведення адміністративних заходів у відповідність з європейськими нормами дозволить поліпшити позиції України в рейтингу Doing Business", - відзначає керівник проекту Міжнародної фінансової корпорації "Інвестиційний клімат в Україні" Санжар Ібрагімов. В останньому рейтингу Doing Business-2011 за шкалою легкості закриття бізнесу Україна посіла 150-ту позицію серед 183 країн. У звіті відзначається, що середній термін закриття підприємства в Україні - 2 роки і 10 місяців, а витрати на ліквідацію компанії становлять близько 42% від її капіталу.
Погоджуючись з позитивною оцінкою законопроекту, заступник голови комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна вважає, що час для цих змін обрано невдало: "Все, що відбувається навколо бізнесу, сприймається винятково через призму нового Податкового кодексу. Тому такі зміни, безумовно корисні, будуть розцінені як відповідь на питання, чого у результаті уряд чекає від малого бізнесу". З цим не згоден заступник голови парламентського комітету з питань економічної політики Олексій Плотніков. "Основної протидії прийняттю цього закону варто очікувати від податкової адміністрації, але я вважаю, нам вдасться успішно провести його в Раді", - сказав Плотніков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас