"Ъ": Податки для всіх і кожного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Податки для всіх і кожного

Казна та Політика
3397
На вчорашньому засіданні Кабінету міністрів прем'єр Микола Азаров заявив, що Податковий кодекс "приймається в інтересах переважної більшості" українського суспільства. Таким чином він відреагував на масові акції протесту, організовані представниками малого і середнього бізнесу. Пан Азаров також проінформував про завершення чергових переговорів з місією МФВ в рамках перегляду меморандуму про співпрацю і передбачив виділення Україні чергового траншу у розмірі $ 1,6 млрд.
Серед перших на вчорашнє засідання уряду прибув міністр з питань надзвичайних ситуацій, співголова партії "Єдиний центр" Віктор Балога. Нагадаємо, указ президента про його призначення був підписаний в минулу п'ятницю. Балога не приховував, що задоволений призначенням, і охоче розмовляв на цю тему із журналістами. Він відразу зазначив, що очолити міністерство його переконав президент Віктор Янукович.
"Розмова про те, що я повинен йти працювати в уряд, у нас відбулась ще в перший день після інавгурації", - сказав глава МНС. На питання журналістів чи поставив президент перед ним конкретні завдання, Віктор Балога відповів: "Однозначно. Привести роботу міністерства до сучасних умов".
Засідання Кабміну прем'єр-міністр Микола Азаров почав з представлення нового члена уряду.
- Балога Віктор Іванович є? - Запитав прем'єр. - Так, - відгукнувся голова МНС і, посміхаючись, попрямував до пана Азарова. - Хочу вам представити Віктора Балогу, - суворо дотримуючись протоколу, сказав прем'єр, - і вручити йому квіти і подарунок.
- А подарунок цінний? - Розрядив офіційну атмосферу міністр освіти і науки Дмитро Табачник. - Подарунок Кабінету міністрів може бути тільки цінним, - суворо відповів глава уряду.
Більшу частину свого виступу Микола Азаров присвятив обговоренню Податкового кодексу. Як відомо, у вівторок Верховна рада почала його розгляд у другому читанні, що викликало масові акції протесту представників малого та середнього бізнесу по всій країні.
"Це визначна подія. Податкова реформа - надзвичайно складна, масштабна і відповідальна справа, - заявив глава уряду .- Перетворення, які відбудуться в країні завдяки податковій реформі, визначать життя наступних поколінь. Податковий кодекс зачіпає інтереси мільйонів наших співгромадян. У ньому , як я говорив неодноразово, для одних є плюси, для інших - мінуси ".
Торкнувшись теми протестів підприємців, Микола Азаров одразу її закрив. "Ті, хто побачив у кодексі мінуси, вийшли на вулиці. Уряд з повагою ставиться до всіх громадян, до всіх законних інтересів, але підкреслюю, що рішення ми приймаємо в інтересах переважної більшості нашого суспільства", - сказав прем'єр. На завершення відкритої частини засідання уряду Микола Азаров доручив Міністерству фінансів та Державної податкової адміністрації терміново почати розробку документів, які повинні бути затверджені після введення в дію Податкового кодексу. "Всім прошу підготуватися до масштабного вивчення основних положень цього системного закону та їх роз'яснення платникам податків. Ми повинні зробити все, щоб введення в дію нових норм пройшло з мінімальними ускладненнями", - підкреслив він.
Вчора прем'єр також поінформував присутніх про завершення чергових переговорів з місією МВФ в рамках перегляду меморандуму про співпрацю. "Ми вийшли на новий рівень взаєморозуміння і взаємної довіри", - повідомив глава уряду. Він зазначив, що рада директорів МВФ до кінця року може розглянути питання про завершення перегляду програми, в результаті чого Україна отримає черговий транш в розмірі близько $ 1,6 млрд.
Несподіваною стала заява прем'єра про те, що до 17 листопада з першого траншу МВФ уряд не витратив жодного цента. Відзначимо, раніше віце-прем'єр з питань економіки Сергій Тігіпко говорив, що з першого траншу МВФ обсягом $ 1,89 млрд $ 1 млрд було спрямовано на покриття бюджетного дефіциту. На думку економіста ІК "Трійка Діалог Україна" Ірини Піонтковської, в кінці жовтня на казначейських рахунках уряду знаходилося 5,7 млрд грн і $ 2,4 млрд. "Ймовірно, малося на увазі, що обсяг урядових рахунків перевищує суму кредиту МВФ, спрямованого до бюджету . Але у вересні уряд провів розміщення єврооблігацій на суму $ 2 млрд, тому важко сказати, якого походження ці гроші ", - зазначає пані Піонтковська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас