"Газпром" роздуває контракти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" роздуває контракти

Енергетика
504
Країни Євросоюзу до 2030 р. чекають попиту на газ в розмірі 165 млрд. куб. м на рік. Про це вчора повідомив Ханс-Петер Флорен, член правління німецького енергетичного концерну E. ON Ruhrgas. Хоча, визнав він, деякі експертні оцінки коливаються від 455 млрд. до 620 млрд. куб. м. З огляду на нестабільність у світовій економіці, яка ставить під сумнів збільшення промислового виробництва у швидкій перспективі і повернення його обсягів до докризового рівня, Флорен закликав "Газпром" скоригувати довгострокові контракти на постачання газу. "Нам потрібно змінити наше традиційне уявлення про постачання газу до Європи і для цього серйозно змінити наші довгострокові зобов'язання", - зазначив він.
Прогнози, озвучені вчора заступником голови правління "Газпрому" Олександром Медведєвим, у довгостроковій перспективі відрізняються від тих, які вважають актуальними у компанії E. ON Ruhrgas. Він оцінив попит на газ у Європі в 2020 р. в 380 млрд. куб. м, а в 2030 р. - до 400 млрд. куб. м. Також раніше у "Газпромі" зазначали, що холдинг вже законтрактував з європейськими споживачами до 2030 р. постачання газу до 216 млрд. куб. м на рік, а за рахунок запуску газопроводів "Північний потік" і "Південний потік" щорічний експорт газу з Росії може збільшитись до того часу до 455-520 млрд. куб. м.
Такою позитивною динамікою у споживанні на території ЄС лобісти інтересів "Газпрому" мотивують економічну доцільність будівництва нових газопроводів в обхід української території, визнаючи при цьому важливість зниження транзитних ризиків при поставках російського газу.
Але в "Нафтогазі України" вважають інакше. Заступник голови правління компанії Вадим Чупрун звернув увагу, що за аналітичними розрахунками, модернізація української ГТС потребує значно менших фінансових ресурсів, ніж інвестпроекти "Газпрому" з будівництва газопроводів в обхід України та будівництво підземних сховищ газу в країнах Європи. "Це спірне питання, нехай професіонали, аналітики, доводять світові як краще", - зазначив він. Також, за словами Чупруна, створення міжнародного консорціуму для модернізації української ГТС - це найбільш перспективний проект, "оскільки Україна не має достатнього фінансування".
Як повідомлялось, 22 листопада в Брюсселі відбудеться тристороння зустріч Україна-Росія-ЄС, присвячена цій проблемі. Чупрун сподівається, що результатом її проведення стане "велика ясність щодо того, якими обсягами, темпами, силами і ресурсами" буде здійснюватися модернізація української ГТС.
Євген Мінченко, директор Міжнародного інституту політичної експертизи (Москва), вважає, що на даному етапі йтиметься про відродження організаційно-правової форми газотранспортного консорціуму. "Зараз українська ГТС за законом може належати виключно державі. Якщо пропозиції Росії будуть прийняті, то, очевидно, Європи в консорціумі не буде. Що, загалом, на руку Україна, оскільки краще бути в паритеті з Росією, ніж з 33% проти 66% Росії і Європи, які можуть об'єднати свої зусилля ", - вважає експерт.
Несзважаючи на скептичні оцінки аналітиків ринкової доцільності обхідних проектів "Газпрому", Валерій Язєв, голова Російського газового товариства, впевнений, що і "Північний потік", і "Південний потік" - це комерційні проекти, які розраховані на окупність і повернення інвестицій та отримання прибутку. Крім того, всі проекти є міжнародними, тобто до складу засновників входять представники різних зацікавлених країн. "Вважаю, що якщо б цим шляхом пішла б і України, вона б тільки виграла", - сказав Язєв.
Однак правила гри на російському газовому ринку не дають Україні можливості скористатися повною мірою принципами вільної конкуренції при організації імпорту російського газу, щоб мати підстави для розширення учасників консорціуму з модернізації ГТС. Наприклад, в цій ролі міг би виступити основний конкурент "Газпрому", друга за обсягами видобутку газу в Росії компанія НОВАТЕК.
"За російськими законами, експортер газу - тільки "Газпром", і чекати поставок від НОВАТЕК не має сенсу", - зазначив Михайло Крутихін із консалтингової компанії RusEnergy. За його словами, перспектива конкуренції є, але поки вона штучно роздувається. "Не виключені два варіанти: або в уряді Росії дійсно зрозуміють, наскільки неефективний і витратний "Газпром" і створять йому в майбутньому конкурента, або справа скінчиться, як з компанією "Сибнефть"Романа Абрамовича (збільшать активи, вартість і продадуть компанію втридорога тому самому "Газпрому", розпилявши бюджетні гроші на користь кількох олігархів) ", - сказав експерт, зазначивши "як об'єкт для співпраці з українськими компаніями НОВАТЕК поки не виглядає гідно".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас