Редакція протесту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Редакція протесту

Казна та Політика
2673
Збиратися під будівлею Верховної Ради підприємці почали із самого ранку. Багато з них виїжджали автобусами зі своїх міст за день до цього. Навколо площі перед будівлею парламенту можна було побачити транспаранти з інформацією із яких міст прибули мітингувальники. Проти Податкового кодексу приїхали виступити підприємці із Чернігова, Кременчука, Донбасу. Вранці невдоволених налічувалося, за даними МВС, близько 10 тис. Пізніше активісти стверджували, що до Києва з'їхалося не менше 40 тис. мітингувальників. Вони зустрічали депутатів, які йшли на роботу, незадоволеними вигуками та стукотом порожніх відер по асфальту.
Напружена атмосфера була і в залі засідань, де представники опозиції застелили місця для голосування плакатами "Ні податковому терору!", "Тігіпко! Де податкові канікули!". Їм також вдалося пронести до зали зв'язку повітряних куль, до яких вони прикріпили плакат із дуль і запустили його під купол залу. Ця акція викликала обурення голови Верховної Ради Володимира Литвина.
- Я прошу секретаріат зафіксувати, хто з народних депутатів це зробив. Ми з їхньої зарплати віднімемо, щоб працівники, про яких вони так печуться, ставили рештування і знімали ці їхні художні твори! - Перейшов на крик Литвин. Це рішення підтримали 244 депутати.
Тим часом мітинг під стінами Ради набирав обертів. Представників малого і середнього бізнесу обурило, що народні депутати відмовилися підтримати пропозицію про те, щоб хід слухань транслювався на площу перед парламентом. "Ви чого боїтеся? Народу свого боїтеся!" - Почулося з лав мітингувальників, які, не бачачи підтримки з боку народних обранців, почали закидати Верховну раду туалетним папером, помідорами і дріб'язком.
Протестуючі встановили дві імпровізовані трибуни, на яких поперемінно виступали активісти. Вони зверталися не лише до депутатів, але і до президента Віктора Януковича, який у разі схвалення парламентом Податкового кодексу повинен буде його або підписати, або ветувати і повернути для доопрацювання. "Шановний Віктор Федорович, не зважаючи на обіцяні вами податкові канікули і реформи, цього не відбувається! У разі прийняття Податкового кодексу шансів на збереження малого та середнього бізнесу не буде! Наше життя і робота будуть повністю залежати від податківців і міліціонерів! "
Співробітники правоохоронних органів, які зайняли разом із мітингуючими Маріїнський парк, уважно спостерігали за виступаючими. "Поки вони поводяться нормально, але рух перекрили, - сказав журналістам начальник Головного управління МВС України в Києві Олексій Крикун .- Ми зараз документуємо і будемо вирішувати питання з приводу керівників акції. Складемо спочатку протокол за те, що вони рух перекрили".
Відзначимо, що більшість учасників акції не представляли ніяких партій - підприємці об'єдналися заради відстоювання не політичних, а конкретних економічних інтересів. Таким масовим зборами не могла не скористатися опозиція. Поява на мітингу лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко не планувалося, але й назвати її небажаним гостем не можна.
- Ми можемо відстояти свої права і вплинути на цю владу, якщо не будемо розслаблюватися, - під захоплені крики заявила Тимошенко, опинившись на трибуні .- Але якщо ми подумаємо, що одного дня стояння біля парламенту вистачить, то це не так. І повірте, що десять сімей, які в даний час представляють владу, не зможуть встояти проти 46 мільйонів. Головне, як показує досвід інших країн, - не зупинятися. Тому що влада розраховує на те, щоб ви зібралися, постояли кілька годин і роз'їхалися по домівках.
Примітно, що виступ Юлії Тимошенко тривав всього 15 хвилин. На завершення вона закликала учасників акції пікетувати адміністрацію президента у разі, якщо парламент прийме Податковий кодекс. "Наступне, що ми можемо зробити, - прийти до того палацу на Банковій і сказати своє слово: не підписувати! І я чомусь хочу вірити в те, що десятки тисяч громадян по всій Україні скажуть своє слово. У нас є всі шанси зупинити дію цього документу ", - заявила лідер "Батьківщини".
У відповідь площа перед Радою заревіла: "Юля! Юля! Ми з тобою!" Користуючись нагодою, Тимошенко вирішила обійти мітингувальників.
- Тримайтеся, ми переможемо, - без зупину говорила вона. - Разом нас багато, нас не подолати, - гриміла юрба. Деякі з підприємців так розчулилася, що навіть плакали.
Ближче до вечора учасники акції почали розходитися. Втім, після цього в Маріїнському парку з'явилося наметове містечко. Увечері серед підприємців почали поширюватись чутки, що Печерський районний суд видав дозвіл на арешт організаторів масового зібрання і його розгін і що вночі пікетників "будуть пакувати".
Проте пізніше центр громадських зв'язків ГУ МВС розповсюдив повідомлення, що столична міліція не має наміру застосовувати силу, оскільки кожен громадянин "має право на проведення мирних акцій". У цьому ж мітингувальників запевнив і народний депутат Владислав Лук'янов (Партія регіонів), який до них вийшов.
На момент підписання номера до друку під стінами Верховної Ради, за приблизними підрахунками, залишалося від двох до трьох тисяч людей. "Ми тут будемо стояти до переможного кінця. Хтось на ніч залишиться, хтось вранці знову прийде, - заявив один з підприємців .- Просто так здатися ми не маємо наміру".
Україна об'єдналася в акції протесту проти прийняття Податкового кодексу
Закривши ринки, магазини та кіоски, підприємці вийшли на вулиці. Найбільш численна акція пройшла у Хмельницькому - близько 10 тис. людей зібралися біля стін облдержадміністрації (ОДА) з плакатами "Податковий кодекс Тігіпка-Азарова - геноцид підприємців", "Ні податковому рабству" і скандували "Влада - геть!". "Ми не будемо виконувати такий ганебний Податковий кодекс до тих пір, поки влада не сяде за стіл переговорів із підприємцями і не врахує наші пропозиції", - заявила організатор мітингу, голова профспілки "Захист підприємців Хмельницького" Надія Кнець.
Оскільки ніхто з керівництва ОДА до мітингувальників не вийшов, кілька людей вирішили особисто зустрітися з її головою Василем Ядухою, проте до будівлі адміністрації їх не пустила охорона. Після цього натовп кинувся до входу ОДА та виламав двері, втім, втім, їх зупинила охорона та співробітники міліції. Приблизно по 5 тис. підприємців провели мітинги в Харкові, Чернівцях та Миколаєві.
У Миколаєві перед початком акції протесту близько сотні осіб подали в реєстраційну палату міськради заяви про відмову від підприємницької діяльності. Протестувальникам і перехожим роздавали газети із рекомендаціями щодо захисту бізнесу.
У деяких містах підприємців вирішили підтримати таксисти. Так, у Харкові зранку не працювали служби замовлення таксі, а в акції протесту взяли участь близько 300 автомобілів. Вони колоною проїхали до центру міста, безперервно сигналячи. У Житомирі через участь в протесті в першій половині дня виклики не брали 10 з 15 міських служб таксі.
Менше мітингуючих було в Луганську, Чернігові, Вінниці, Тернополі, Полтаві, Дніпропетровську, Сумах, Івано-Франківську, Донецьку та Львові. У Стрийському районі Львівської області близько тисячі підприємців на три години перекрили трасу Київ-Чоп і зібрали більше тисячі підписів за проведення референдуму із висловлення недовіри президентові Віктору Януковичу.
Людмила Долгополова, Олександр Свириденко, Панас Збірний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас