Греція просить відтермінування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція просить відтермінування

Казна та Політика
531
Незважаючи на проблеми в економіці Греції, правляча партія ПАСОК на чолі з чинним прем'єром Георгіосом Папандреу перемогла на місцевих виборах. Крім того, прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу має намір просити ЄС і МВФ про збільшення термінів повернення отриманих від них кредитів.
Після того як статистичне агентство Євросоюзу Eurostat уточнило дані за минулий рік, стало відомо, що дефіцит державного бюджету Греції в 2009 р. насправді перевищив 15% і досяг 15,4% ВВП. Це значно більше 13,6%, про які було оголошено у квітні. Крім того, представники Eurostat повідомили, що державний борг Греції у кінці 2009 р. був на рівні 126,8% від ВВП, тоді як у квітні цього року його оцінювали в 115,1% від ВВП країни.
Таким чином, економічні показники Греції стали найгіршими в порівнянні з іншими країнами ЄС. Слідом за Грецією в даному рейтингу країн з найбільшим дефіцитом держбюджету розмістилися: Ірландія (14,4% від ВВП), Великобританія (11,4%) та Іспанія (11,1%), Латвія (10,2%) і Португалія ( 9,3%). За співвідношенням боргу до ВВП за Грецією йдуть Італія (116%) і Бельгія (96,2%).
Щоб допомогти Греції уникнути дефолту і врятувати зону євро, в травні цього року Євросоюз та МВФ оголосили про виділення їй фінансової допомоги на EUR110 млрд. у вигляді трирічної програми кредитування за пільговими ставками. Допомогу Греції було надано з коштів Європейського фонду фінансової стабільності.
Як умова отримання допомоги від ЄС і МВФ уряд Греції зобов'язався проводити радикальну програму скорочення бюджетного дефіциту. Тепер же після уточнення торішніх показників економісти вважають, що Греції, швидше за все, не вдасться домогтися поставленої мети і знизити дефіцит бюджету до 8,1% ВВП до кінця 2010 р. Очікується, що за підсумками 2010 р. рівень дефіциту держбюджету Греції становитиме 9,4%.
Проте саме від результатів виконання зобов'язань залежить, чи отримає Греція третій транш розміром в EUR9 млрд. у рамках програми допомоги, що надається країні ЄС і МВФ. Тому прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу і міністр фінансів Георгіос Папаконстантіну попросили ЄС і МВФ про продовження термінів погашення Грецією наданих їй позик. У жовтні уряд Греції представив проект бюджету на 2011 р., який передбачає скорочення бюджетного дефіциту до 7% від ВВП.
У свою чергу, член ради директорів Європейського центрального банку Лоренцо Біні Смаги застеріг греків від переговорів, пов'язаних зі зміною умов наданих Греції кредитів. На його думку, це підірвало б довіру до Греції, тоді як повернути собі довіру фінансових ринків Греція зможе лише в тому випадку, якщо приведе свої державні фінанси в порядок. Перегляд умов кредитування вважається досить сумнівним з політичної точки зору, оскільки велика ймовірність затримки виконання Грецією планів скорочення держвидатків.
Незважаючи на проблеми в економіці й обурення греків з приводу різкого скорочення держвидатків, на регіональних і муніципальних виборах у Греції перемогла правляча партія "Всегрецький соціалістичний рух" (ПАСОК). Партія ПАСОК лідирує у восьми з 13 регіонів, головна опозиційна правоцентристська партія "Нова демократія" (НД) - у п'яти.
"Все говорить про те, що люди хочуть, щоб ми продовжували стабілізаційну роботу в ім'я порятунку і збереження нашої економіки, в ім'я того, щоб ситуація в нашій країні змінилася на краще", - заявив грецький прем'єр Георгіос Папандреу, який прибув до Парижа для участі в роботі Ради соціалістичного інтернаціоналу. Грецький лідер пообіцяв, що в 2011 р. уряд "зробить акцент на великих реформах, які дозволять зітхнути спокійно і стати твердо на ноги".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас