"Ъ: Кабмін повернувся іншим боком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ: Кабмін повернувся іншим боком

Казна та Політика
391
4 листопада за позовом уряду і Фонду держмайна (ФДМ) Київський апеляційний адміністративний суд відновив дію розпорядження Кабміну про передачу держпакетів акцій 15 енергокомпаній із статутного фонду НАК "Енергетична компанія України" в управління ФДМ. Це розпорядження було оскаржено в суді 2 червня за позовом Генпрокуратури. Але, як наголошується у матеріалах справи, розміщених вчора в реєстрі судових рішень, адмінсуд виніс ухвалу із порушенням норм матеріального права.
Тепер за розпорядженням Кабінету міністрів Мінпаленерго повинно передати ФДМ 60%+1 акцію Вінницького, Волинського, Закарпатського, Хмельницького, Миколаївського, Чернівецького, Донецького, Харківського обленерго, "Крименерго" і "Днепроенерго", 60,25% "Запоріжжяобленерго", 60,06% "Луганськобленерго", 51% "Тернопільобленерго", 50%+1 акцію "Київенерго" і 46% "Черкасиобленерго".
Затримки із приватизацією компаній в Мінпаленерго до цих пір пояснювали необхідністю проведення реформи енергетичного ринку, до завершення якої продавати акції невигідно. Група із реформування енергетики, створена в комітеті з реформ при президентові, готує відповідні пропозиції. Правда, в Україні відбулись експериментальні аукціони з продажу електроенергії, але доки реалізовувалися лише невеликі обсяги. Велику частину електроенергії, як і раніше, продає держпідприємство "Енергоринок". "Потрібно почекати кілька років, закінчити реформу, лібералізувати тарифи на послуги обленерго, а потім продавати їх", - зазначало високопоставлене джерело у Мінпаленерго.
За словами співрозмовника у міністерстві, акції планується передати на баланс ФДМ вже на початок березня, а аукціон з їх продажу провести наприкінці квітня-початку травня. "Нам потрібно наступного року продати ті активи, за які можна отримати кошти. На ці компанії є чотири-п'ять потенційних покупців, і тому ми чекаємо, що приватизація пройде успішно", - заявив співрозмовник.
Назвати претендентів у міністерстві відмовилися. Загальна вартість активів, які передаються для приватизації, складає не більше $2 млрд, вважають у компанії "Укренергоконсалтинг" (управляє п'ятьма обленерго підприємців Григорія і Ігоря Суркісів). "Якби продаж здійснювався після реформи ринку, сума була б в 1,5-2 рази більшою", - зазначають там. "Продавати однозначно потрібно було після завершення реформи енергетичного ринку, коли б ціни на електроенергію стали ринковими, тобто визначались співвідношенням попиту і пропозиції", - погоджується Денис Саква з ДІК Dragon Capital. Крім того, ті обленерго, які залишилися в НАК "Енергетична компанія України", досить нові, і продавати їх недоцільно, вважають експерти. За даними галузевих аналітиків, зношеність основних фондів компаній не перевищує 60%.
Віталій Шушковський із ДІК "Ренесанс Капітал" упевнений, що реформа енергоринку повинна проводитися на більш високому рівні - не постановами уряду, а шляхом ухвалення законів. "Судячи із програми економічних реформ і графіка її реалізації, можна чекати, що зміни у регулюванні і приватизація проходить паралельно", - говорить Шушковський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас