"Ъ'": Піратів назвали по імені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ'": Піратів назвали по імені

1057
Україна стає одним з центрів світового інтернет-піратства. До опублікованого Американською асоціацією звукозапису списку найбільших 25 піратських інтернет-ресурсів увійшли українські сайти ex.ua, demonoid.com, Mp3fiesta і Mp3panda. Крім того, в чорному списку - найпопулярніша соціальна мережа в країні - російський сайт "Вконтакте". Учасники інтернет-ринку говорять, що готові співпрацювати з правовласниками і розміщувати легальний контент, але останні цьому перешкоджають.
Американська асоціація звукозапису (RIAA) на запит Торговельного представництва США склала список з 25 сайтів, які є найбільшими розповсюджувачами неліцензійної музичної продукції. До нього увійшли кілька українських сайтів - найбільший файлообмінник ex.ua, торрент-трекер demonoid.com, а також два клони закритого ресурсу Allofmp3.com - Mp3fiesta і Mp3panda. Крім того, у переліку опинилася найпопулярніша в Україні російська соціальна мережа "Вконтакте", найбільший в світі торрент-трекер The Pirate Bay, китайська пошукова система Baidu і німецький файлообмінник Rapidshare.
За словами керівника компанії "Інтернет Копірайт Менеджмент" (захищає інтереси правовласників в інтернеті) Максима Куліша, на сьогоднішній день ex.ua і vkontakte.ru є найбільшими майданчиками для розміщення неліцензійного контенту в країні. "Але ex.ua хоча б не допускає розміщення порнографії, а матеріали на сайті недоступні для завантаження з зарубіжних IP-адрес", - зазначає Куліш. За його словами, музика і відео в мережі "Вконтакте" доступні по всьому світу, а торрент-ресурс demonoid.com, сервери якого розташовані в Україні, відкритий тільки для закордонних користувачів.
У ex.ua спростовують заяви RIAA про те, що на звернення правовласників не реагують. За словами представника ресурсу Валерія Вавилова, у компанії розглядають і відповідають на кожен запит від правовласників, які найчастіше в подальший діалог не вступають. "Один із західних правовласників вимагає закрити контент за посиланням, яке не містить ніяких файлів. Ми намагалися зв'язатися з ним для з'ясування ситуації, але на жоден запит відповіді так і не отримали", - розповів Вавилов. "Більшість адміністраторів піратських сайтів ховаються, але вони (ex.ua) завжди були відкриті для спілкування та йдуть на співпрацю у видаленні матеріалів при зверненні правовласника", - погоджується Максим Куліш. Опитані експерти відзначають, що прямо впливати на внесені до списку RIAA сайти Торговельне представництво США не може, але здатне впливати на український уряд в міждержавних переговорах, використовуючи імідж України як "найбільш піратської країни". Нагадаємо, минулого тижня дипломат економічного відділу посольства США в Україні Алекс Райан заявив, що відсутність позитивних змін у боротьбі з комп'ютерним піратством в Україні може призвести до включення країни до пріоритетного "списку 301", що загрожує економічними санкціями.
На думку Максима Куліша, під тиском авторитетних західних організацій українські інтернет-ресурси поступово будуть переходити на розміщення легального контенту. "Ресурси, які не захочуть нічого змінювати, будуть публічно закриватися", - прогнозує Куліш. Але, на думку президента холдингу "Інтернет-Інвест" Олександра Ольшанського, за відсутності легального контенту в українському інтернеті багато в чому винні самі правовласники. "Вони відмовляються продавати права на розміщення свого контенту, пояснюючи це тим, що не можуть проконтролювати кількість завантажень з сайту", - говорить Ольшанський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас