Саміт добрих намірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саміт добрих намірів

Казна та Політика
451
12 листопада завершився саміт країн "Великої двадцятки" у Сеулі. На відміну від попереднього корейського саміту G20, 12 листопада в Сеулі вирішували питання не тільки економіки, але й охорони навколишнього середовища. Боротьба із глобальним потеплінням в країнах "Великої двадцятки" буде набирати силу. Крім того, провідні країни світу вирішили остаточно побороти корупцію.
Ні протекціонізму!
Однією з основних тем економічного характеру, яку обговорювали на саміті в Сеулі, був державний протекціонізм. Збереження відкритих ринків і лібералізація торгівлі та інвестицій - ось лейтмотив майбутньої економічної політики G20. Після початку світової фінансової кризи в 2008 році у багатьох країнах для стабілізації економіки держава все активніше і активніше почала втручатись у справи ринку. Кілька лідерів країн "Великої двадцятки", зокрема американський президент Барак Обама, прийшли до влади, обіцяючи забезпечити державний контроль над ринком, спекуляції на якому і призвели до краху фінансової системи.
У перші місяці кризи головним завданням урядів різних країн був порятунок "рідних" економік, а потім вже турбота про всесвітнє благо. Саме тому обмежувався імпорт та експорт. Тепер прийшов час "відпустити віжки" урядового контролю. У підсумковому документі саміту країни "Великої двадцятки "зобов'язалися" не вводити нових обмежень до кінця 2013 року, як було узгоджено в Торонто".
"Зобов'язуємося не приймати нові протекціоністські заходи, включаючи обмеження на експорт і не відповідають нормам СОТ заходи стимулювання експорту", - говориться у документі.
Судячи з усього, керівники країн G20 згадали, що в умовах глобалізації розвиватися "поодинці" неможливо. Більш того, на жалюгідний стан світової економіки безпосередньо впливають країни, які не входять ні до G-20, ні до "Великої вісімки". На переконання учасників саміту а "торгівля може бути ефективним інструментом скорочення бідності та посилення економічного зростання в країнах, що розвиваються, особливо в країнах із низькими доходами".
Боротьба із протекціонізмом торкнеться всіх галузей економіки країн "Великої двадцятки". Причому продиктована вона буде не тільки турботою про лібералізацію світового ринку, а й боротьбою із глобальним потеплінням. "Раціоналізувати і скорочувати в середньостроковій перспективі неефективні субсидії у сфері викопного палива, знижувати зайву волатильність цін на викопне паливо і охороняти світове морське середовище, а також боротися із викликами глобальної зміни клімату", - зобов'язалися лідери G-20.
Таким чином, у країнах "Великої двадцятки" не тільки лібералізують ринок, але і зменшать викиди в атмосферу шкідливих речовин, і, таким чином, оздоровлять світ. Тут керівництво "найбагатших країн світу" можна зрозуміти. На думку екологів з Міжнародного аналітичного центру Global Footprint Network 21 серпня 2010 планета Земля пройшла своєрідну "точку неповернення". Темпи розвитку, зростання людства і споживання ним ресурсів Землі в майбутньому можуть призвести до глобального голоду, нестачі ресурсів. Більше того, до 21 серпня Земля володіла своєрідним "запасом міцності".
Природа планети встигала "відновлюватися". Однак, попереджають екологи, якщо після 21 серпня динаміка зростання споживання ресурсів і забруднення навколишнього середовища буде зростати, людині на рідній планеті доведеться несолодко. У кінцевому підсумку, в Сеулі країни G-20 вирішили поступово починати обмеження споживання природних ресурсів і забруднення навколишнього середовища.
"Ми не пошкодуємо ніяких зусиль для досягнення збалансованого і успішного результату в Канкуні", - наголошується у підсумковому документі, підписаному керівниками "Великої двадцятки". Канкун - місто в Мексиці, де 29 грудня зберуться представники 194 країн-учасниць Рамкової конвенції ООН про зміну клімату на свою щорічну конференцію. Чи вдасться це країнам "Великої двадцятки"? Адже незважаючи на всі їхні заяви та зобов'язання на попередньому саміті в Республіці Корея, "валютні війни" в світі так і не припинилися. Так і 12 листопада біржі, не зважаючи на домовленості, продемонстрували негативну динаміку. Індекс Шанхайської фондової біржі зменшився на 5,2% - максимальне процентне падіння за рік і два місяці. Європейські акції подешевшали і продовжують падіння. Причина - криза в Ірандіі. У результаті, курс європейської валюти був відкинутий до піврічного мінімуму відносно долара.
Єдиний антикорупційний фронт
Ще однією гучною заявою за результатами саміту країн "Великої двадцятки" стало рішення встановити ефективний глобальний режим. Цей намір було зареєстровано в Антикорупційному плані дій, який підписали глави країн G20. У рамках цього плану передбачається прийняття і застосування законів, спрямованих на боротьбу із міжнародним хабарництвом. Так, наприклад, країни оптимізують власне законодавство з метою ввести кримінальну відповідальність за підкуп іноземних посадових осіб.
"Для того, щоб корумповані посадові особи не мали доступу до глобальної фінансової системи і до можливості відмивати доходи, отримані від корупції, - говориться в Антикорупційне плані, - ми закликаємо "Групу двадцяти" збільшувати зусилля із запобігання та протидії відмиванню коштів ".
Країни G20 хочуть боротися не тільки із корупцією, але і з корупціонерами. "Разом з тим, - наголошується в документі, - щоб корумповані посадові особи не могли безкарно виїжджати за кордон, країни "двадцятки" розглянуть питання про розробку спільного механізму відмови у в'їзді та надання притулку корумпованим посадовим особам і тим, хто їх корумпує". Для забезпечення повернення доходів від корупції, які знаходяться за кордоном, всі країни "Групи двадцяти" будуть вживати заходів, що стосуються, зокрема, попередження і виявлення випадків перекладу доходів від злочинів.
Здавалося б, можна радіти, що в усьому світі починають боротися із корупцією. Однак при найближчому розгляді видно всю суперечливість і складність виконання Антикорупційного плану дій. Чи захоче та й чи зможе ЄС, що входить до G20 на правах члена дійсно попереджати і виявляти доходи від злочинів, пов'язаних у тому числі і з корупцією? До складу ЄС входять Кіпр - країна-"пральня" для українських і російських олігархів.
Не зважаючи на свій крихітний розмір, Кіпр - перший за обсягом інвестицій в Україні серед країн світу. Парадоксом це здається тільки на перший погляд, адже не слід забувати, що саме на Кіпрі "прописані" фірми українських "китів бізнесу". Та й Люксембург, що є нарівні зі Швейцарією, банком всього світу, а заодно і офшором, навряд чи захоче втрачати гроші. Якщо Антикорупційний план у Євросоюзі раптом вирішать виконувати, два його члена (Кіпр та Люксембург) будуть за крок від "грецького" або "ірландського" сценарію. Що не додасть міцності і без того "розхитаному" євро та стабільності всієї європейської економіки.
Несерйозність антикорупційних устремлінь "Великої двадцятки" очевидна. Адже сам саміт в Сеулі міжнародні спостерігачі вважають "провальним". Країни G-20 не знайшли спільної мови у вирішенні найбільш важливих проблем. "Валютні війни" так і не припинені. Незважаючи на невдоволення членів G-20 програмою Федеральної резервної системи США, яка передбачає вкидання в американську економіку 600 мільярдів доларів, США не відмовилися від своїх планів. У них просто немає іншого виходу із ситуації.
"Валютні війни" не тільки продовжуються, а виходять на новий виток - більш інтенсивний. Морально США виправдовуються тим, що їхня пропозиція про встановлення профіциту зовнішньоторговельного балансу було різко засуджено країнами, які є провідними світовими експортерами. Були прийняті вже згадані антипротекціоналіські угоди. Однак американська пропозиція була заздалегідь "непрохідною".
"Якщо принцип свободи торгівлі опиниться під загрозою, то під загрозою опиниться не тільки зростання економіки в Німеччині, але і надійність всієї світової економіки в цілому", - зазначила канцлер ФРН Ангела Меркель.
Якщо можна Штатам, то чому не можна Європі, запитують у ЄС і націлилися на зниження курсу євро. Благо тепер місце Греції посіла Ірландія, боротьбою з кризою в якій можна виправдовувати зниження курсу євро тоді, коли це буде вигідно ЄС. Загалом, саміт не був вдалим. І всі благі наміри країн G-20 швидше за все так і залишаться на папері.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас