Інфляцію засекретили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляцію засекретили

Казна та Політика
2170
Уряду вдалось приборкати інфляцію завдяки адміністративному стримуванню цін.
Кабінет Міністрів отримав привід відсвяткувати перемогу над інфляцією. За даними Держкомстату, індекс споживчих цін, який у вересні підскочив до рекордної за останнє десятиліття позначки в 2,9%, у жовтні впав до помірних 0,5%. На думку аналітиків, зниження інфляції стало результатом жорсткого адміністративного контролю цін, а можливо, і штучного заниження їх динаміки в офіційній статистиці.
У річному вираженні інфляція знизилась із 10,5% у вересні до 10,1% у жовтні. За підсумками січня-жовтня підвищення цін склало 7,9%. "Уповільнення зростання індексу споживчих цін у жовтні 2010 року сталося виключно через високу базу порівняння у вересні поточного року", - пояснив помірний інфляційний показник минулого місяця директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін.
"За даними Держкомстату, на відміну від першого місяця осені в жовтні ціни на продукти підвищувалися не так стрімко, а на інші товари, вартість яких враховується при розрахунку інфляції, практично не змінилися. За нашими підрахунками, в минулому місяці інфляція без урахування харчових продуктів становила лише 3,4% (рік до року), тоді як загальне зростання цін досяг 10,1% ", - доповнив колегу аналітик компанії Adamant Investments Андрій Пархоменко.
За даними офіційної статистики в жовтні продукти харчування подорожчали лише на 0,5%, тоді як у вересні - на 4,4%. Найбільше (на 3,1-5,8%) збільшилася вартість молочних продуктів: сирів - на 5,8%, олії - на 5,3%, молока - на 4,7%. На 0,5-2,1% підскочили ціни на тваринні жири, хліб і хлібопродукти, яловичину, м'ясо птиці. Падіння цін спостерігалося на цукор (-5,1%) і фрукти (-4,5%). Також в минулому місяці на 0,6-1,4% подешевшали свинина, овочі, яйця, риба і продукти з неї.
Якщо зниження вартості цукру стало наслідком сезонного чинника, пов'язаного із початком виробництва (яке починається восени, після збору врожаю буряків та іншої сировини), то зафіксоване Держкомстатом падіння цін на інші продукти - справжня загадка. Причин для цього немає. По-перше, митниця, як і раніше, використовує високі індикативні ціни при оформленні імпортних продуктів, що не дозволяє їм дешевшати на внутрішньому ринку. По-друге, в цей час, навпаки, спостерігається подорожчання овочів, фруктів, яєць і молочної продукції.
Розгадкою може бути адміністративний контроль за зростанням цін напередодні виборів, в тому числі і в поєднанні з методикою, яка використовується Держкомстатом. Як правило, відомство фіксує вартість найдешевших продуктів, ціноутворення яких контролюється державою. Торгові мережі та виробники найчастіше погоджуються знизити ціни на частину "соціальної" продукції, одночасно підвищуючи їх на продукти середньої і високої цінових категорій.
На думку експертів, прикладом такої практики могли бути маніпуляції із цінами на рибу, м'ясо, макаронні вироби і навіть молочні продукти. Хоча вони й показали досить високі "офіційні" темпи зростання (до 5,8%), насправді, за оцінками аналітиків, збільшилися приблизно на 10%.
"Фактично виходить, що Держкомстат декларує інфляцію для найбідніших верств населення. У той же час українці, які належать до середнього класу і вище, повинні множити офіційну цифру на 1,5-2", - вважає аналітик однієї з інвестиційних компаній.
Той факт, що цінова ситуація в країні далека від благополучної, підтверджує динаміка базової інфляції (не враховує зміни цін на групи товарів, вартість яких регулюється адміністративно і які піддані сезонним коливанням, зокрема продовольство та енергоносії). У річному обчисленні базова інфляція в минулому місяці прискорилася до 7,9% у порівнянні з 7,8% у вересні. Ще один тривожний фактор - висока інфляція у виробничому секторі. У жовтні індекс цін виробників збільшився на 2,4% (місяць до місяця), тоді як річне зростання індексу прискорилося до 19,8% (рік до року).
На думку економістів, незважаючи на енергійні зусилля уряду, в листопаді-грудні споживчі ціни можуть знову вийти з-під контролю. Останні місяці року традиційно характеризуються підвищенням споживчого попиту, який буде впливати на ціни.
"Інфляцію підтримає і очікуване збільшення вартості комунальних послуг, яке раніше відкладалося через вибори", - прогнозує аналітик Phoenix Capital Олександр Лозовий.
Факторами стримування можуть стати слабке зростання доходів населення і низька кредитна активність, що перешкоджають збільшенню споживання.
"Однак вони не зможуть стримати фактори підвищення цін на продовольчі товари, енергоносії та ЖКГ, які залишаться ключовими драйверами інфляційного зростання", - переконаний Анатолій Баронін. За оцінками аналітиків, річний показник інфляції практично точно вище позначки в 10%, досягнувши 11,5-12,5%.
Андрій Патіота, Аналітик компанії Eavex Capital:
Головний чинник, який зумовив зниження інфляції в жовтні, - адміністративний тиск. Але інтерпретувати його можна двояко. Або ціни дійсно впали під тиском уряду, Антимонопольного комітету та інших регулюючих органів, або Держкомстат під тиском Кабміну свідомо пішов на спотворення реального їх зростання. У жовтні загальна інфляція споживчого кошика практично повністю залежала від показника продуктової інфляції.
Решта складових, на відміну від вересня, не вплинули на підсумкову цифру, тобто в сумі дали ті ж 0,5%. У цілому продукти харчування і напої в жовтні подорожчали як мінімум на 3-4%, що дало б зростання індексу споживчих цін на рівні 1,8-2,3% (наш прогноз на минулий місяць був 1,9%).
Після сумнівної жовтневої статистики ми змушені давати два прогнози - офіційний (від Держкомстату) і реальний. Ми вважаємо, що уряд дав завдання головному статистичному відомству країни, у що б то не стало не вийти за межі 10%-ного підвищення цін за підсумками року (грудень до грудня).
Для цього необхідно, щоб інфляція не перевищила 1% у кожному із місяців року. Тому наш прогноз "офіційної" інфляції - зростання по 0,9% у листопаді та грудні, а за підсумками року - 9,8-9,9%. Реальний прогноз трохи вище. У листопаді збільшення цін може досягти 1,2%, грудні - 1,3%. Раніше ми прогнозували річне зростання цін у діапазоні 11-13% і продовжуємо його дотримуватися.
Петро Ручников
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас