"Ъ": У Єдиному центрі виникла надзвичайна ситуація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": У Єдиному центрі виникла надзвичайна ситуація

Казна та Політика
1676
В п'ятницю президент Віктор Янукович призначив міністром із питань надзвичайних ситуацій співголову партії "Єдиний центр" (ЄЦ) Віктора Балогу Входження Балоги до складу Кабінету міністрів підштовхне ЄЦ до співпраці із Партією регіонів в парламенті і кількох місцевих радах Втім, не всі представники ЄЦ тішаться такій перспективі.
Указ президента про призначення колишнього глави секретаріату президента (2006-2008) Віктора Балоги міністром із питань надзвичайних ситуацій і захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи був опублікований на сайті глави держави в п'ятницю пополудні. За інформацією Комерсант-Україна, перед цим Балога спеціально прилетів із Закарпаття до Києва і побував в адміністрації президента, де обговорив із главою держави умови співпраці.
Варто зазначити, що рішення Віктора Януковича не стало несподіваним. Передбачалося, що Віктор Балога очолить МНС ще влітку, коли парламент відправив у відставку колишнього міністра Нестора Шуфріча. Екс-глава МНС тоді заявив, що Балога претендував на цю посаду, проте через відсутність гарантій успішного голосування у Верховній раді з його кандидатури ЄЦ і Партія регіонів (ПР) домовилися співпрацювати, залишивши міністерське крісло вакантним. "До того, що я говорив влітку, мені додати нічого. Я повністю мав рацію", - констатував в п'ятницю Шуфрич.
Втім, під час недавньої виборчої кампанії відносини партій були далекі від партнерських. ЄЦ регулярно заявляв про масові фальсифікації і порушення закону, організовані партією влади у всіх регіонах, особливо у Закарпатті. "Говорити, що вони чинять тиск, - це означає не сказати нічого.
Посильний', який прибув із Києва разом з місцевою владою і силовиками, робить все для спотворення результатів виборів, - заявляв Віктор Балога 9 листопада.- Вони намагаються переписати протоколи комісій багатьом округам, де перемогли представники ЄЦ, роблять все, аби визнати вибори недійсними". Члени ЄЦ також стверджували, що головним організатором фальсифікацій в Закарпатті є губернатор Олександр Ледіда, який нібито отримав завдання за будь-яку ціну сформувати більшість в облраді на базі Пр.
Призначення співголови ЄЦ на міністерську посаду поклало кінець конфлікту. В суботу Балога і Ледіда перед об'єктивами телекамер разом посадили дерева сакури в Ужгороді і Мукачеві. "На цих виборах ворогів не було. Були виключно опоненти", - заявив губернатор. "Просто в кожного з нас було своє бачення того, як отримати кращий результат на виборах", - доповнив його глава МНС. Політики зазначили, що тепер ПР і ЄЦ разом працюватимуть в регіоні.
Представники ЄЦ говорять, що мають намір співпрацювати із ПР і в інших сферах. "Цілком можна підтримати Партію регіонів, увійти до більшості і працювати разом з ними. Але за кожною місцевою радою рішення прийматиметься окремо, адже муніципальна співпраця не є чітким відображенням загальнонаціональної політики", - розповів співголова ЄЦ Вадим Карасьов.
Депутатами Верховної ради є шість представників ЄЦ: Ігор Кріль, Василь Петьовка, Віктор Тополов, Кирило Куліков, Михайло Полянчич і Леся Оробець. Включення Віктора Балоги до складу Кабміну зменшило о цей список - в суботу Оробець оголосила про вихід з партії. "Мені з Табачником (Дмитро Табачник, міністр освіти і науки) не по дорозі", - пояснила вона своє рішення.
Карасьов запевнив, що демарш Лесі Оробець не має під собою підстав: "У парламенті буде виборча співпраця з Пр. Ми підтримуватимемо їх економічні проекти. За гуманітарні, 'а-ля Табачник', ЄЦ голосувати не буде". Втім, в ЄЦ не мають наміру умовляти колишнього соратника переглянути своє рішення.
"Вона виявилася в політиці випадково, це була лише дань пошани її батьку. А оскільки прийшла випадково, то і піде так само. Загін не помітить втрати бійця. Інколи потрібно пожертвувати особистим на користь партійного, в цьому і полягає суть партійності", - не без емоцій пояснив Ъ Вадим Карасьов. Втім, співголова партії признався: він не може з упевненістю гарантувати, що в найближчому майбутньому ЄЦ не покине ще хтось із лідерів, не приголосних з новою партійною політикою.
В п'ятницю Віктор Янукович підписав ще один кадровий указ - призначив Олександра Медведька, звільненого з посади генерального прокурора, першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони. Таким чином, загальна кількість заступників і перших заступників секретаря Радбезу Раїси Богатиревьової зросла до восьми. Як відомо, раніше після відставок з колишніх посад на роботу в апарат РНБО були переведені Нестор Шуфрич і колишній віце-прем'єр із питань національної безпеки і оборони Володимир Сивкович.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас