США внесли "ВКонтакті" до чорного списку порушників авторських прав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США внесли "ВКонтакті" до чорного списку порушників авторських прав

1067
Американська асоціація компаній звукозаписної індустрії (RIAA) занесла популярну в Росії та СНД соціальну мережу "ВКонтакте" до "чорного списку" за поширення неліцензійних музичних композицій. Список, складений на прохання відомства США, що займається питаннями зовнішньої торгівлі, включає сайти, оператори яких "роблять бізнес на піратській музиці, не заплативши правовласникам". Разом із російською мережею у списку знаходиться китайська пошукова система Baidu, яка забезпечує доступ до піратських файлів і яку експерти RIAA вважають головним в світі розповсюджувачем нелегального контента. Також серед фірм, що "завдають істотного збитку економіці США", названі крупні торрент-трекери The Pirate Bay, IsoHunt, український Demonoid, відомий файлообмінник RapidShare.
На думку авторів дослідження, "ВКонтакте" дозволяє користувачам завантажувати музичні файли без дозволу власників авторських прав, і більш того, зареєстровані на сайті люди мають можливість викачувати ці файли спеціально розробленими програми, що порушує закон про авторське право.
Власники соцмережі запевняють, що працюють виключно в рамках правового поля.
В Росії немає чіткого законодавства із цього приводу, визнають юристи. Соцмережа вже декілька років постійно бере участь в судових процесах як відповідач у справах про використання контрафактного контенту.
Останнє рішення Федерального арбітражного суду Північно-Західного округу Москви при розгляді позовуВГТРК до "Вконтакте" підтвердило, що сайт не несе відповідальності за контент, розміщений користувачем, і не повинен платити за порушення авторських прав.
Другий сайт, що потрапив до чорного списку RIAA, RapidShare в травні також був виправданий німецьким апеляційним судом, що постановив, що RapidShare не може нести відповідальність за завантажувані користувачами матеріали, зокрема, суддя зазначив, що фільтрувати завантажені файли, відсіваючи піратський контент, при такому об'ємі даних практично неможливо.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас