Тетріс відновлює пам'ять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тетріс відновлює пам'ять

837
Культова комп'ютерна гра тетріс є не лише прекрасною розвагою але і допомагає лікарям-психіатрам. Виявляється, за допомогою падаючих різноколірних фігурок можна відновлювати спогади, заховані в глибинах свідомості.
Вчені називають тетріс унікальним, жоден інший тип ігор не може бути використаний в медицині для боротьби із посттравматичним депресивним синдромом, цитує журнал PLOS ONE "РИА Новости". "Люди, які у минулому пережили страшні події, що пережили у минулому, відчувають величезний стрес, їм часто сняться жахіття, неприємні сцени виникають у свідомості і вдень", - розповіла психолог Емілі Холмс. Пам'ять пацієнтів, що грають в тетрис, повертається, в середньому, в два рази швидше, стверджують британські психологи. При цьому хворобливі флешбеки - гострі спогади про події минулого, що спричинили травми, у них виникаю набагато рідше.
На прикладах солдатів, які повернулися із гарячих точок, вчені Оксфордського Університету продемонстрували, що благотворна дія гри на людей із посттравматичним синдромом виявляється вже через чотири години після травми. Тетріс не просто відволікає увагу людей, але якимсь чином взаємодіє із розумовими механізмами, що відповідають за формування раптових спогадів, упевнені психологи. "Позитивний ефект від гри в тетріс полягає не у видаленні спогадів, а як би у згладжуванні їх гострих кутів", - повідомила доктор Холмс.
Погані спогади характерні для людини, що відчувають посттравматичний депресивний синдром. Цей стан лікарі часто виявляють у військових, які побували в бою. Також його можна зустріти у людей, які перенесли важкі фізичні травми, одночасно з цим порушується і психічною рівновага. За статистикою, яку наводить "РИА Новости", люди із посттравматичним депресивним синдромом з більшою вірогідністю, порівняно зі здоровими, можуть стати недієздатними або загинути в результаті нещасного випадку або від хвороби.
Тетріс вважається найвідомішою у світі комп'ютерною грою. Її розробив російський програміст Олексій Пажитнов. Цього року тетрісу виповнилось 26 років.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас