Найгарніша планета згасає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найгарніша планета згасає

692
Відомий кожному школяру завдяки своїм унікальним кільцям Сатурн поступово остигає, стверджують астрономи.
Зміну яскравості одного із красивих газових гігантів Сонячної системи вчені спостерігають протягом останніх чотирьох років. За цей період потужність випромінювання планети в інфрачервоному діапазоні впала на 2%, а ефективна температура - на 0,5%.
Зміни вдалось зафіксувати за допомогою автоматичного зонда Cassini, який в даний час облітає Сатурн. Дані зі станції показали, що південна півкуля Сатурну випромінює на 15% - 18% більше енергії, ніж північна частина планети. Так відбувається через природну зміну часу - зима в північній півкулі Сатурна тривала п'ять років. А зараз клімат змінюється. При цьому планета в цілому методично охолоджується.
Науковці передбачають, що ефект можна пояснити погодними умовами. "Зміни в потоці енергії на Сатурні пов'язані з хмарним покривом. Коли змінюється площа хмар, змінюється і кількість випромінювання, що йде в космос. Ці значення можуть змінюватись протягом одного сезону і від року до року. Але, аби повністю зрозуміти, що відбувається на Сатурні, нам потрібна друга половина картинки: кількість енергії, яку поглинає планета", - наводить "РИА Новости" слова співавтора дослідження Емі Саймон-Міллер, керівника Лабораторії планетних систем NASA.
Місія "Cassini - Huygens" - міжнародний проект із вивчення Сатурна. Автоматична станція Cassini з апаратом Huygens, що спускається, була запущена 13 років тому і досягла орбіти газового гіганта в 2004 році. Huygens вивчив атмосферу і поверхню Титана, супутника Сатурна, а Cassini після відділення апарату продовжив вивчення планети і її супутників. В кінці вересня 2010 р. зонд почав новий етап своєї місії, він повинен вивчити весь сезонний період Сатурну. Ця програма розрахована на сім років.
Однак на початку листопада стався апаратний збій, і зонд перейшов в "сплячий режим". Зараз він не може передавати наукові дані і транслює в командний центр лише інформацію про свій стан. Планується, що Cassini повернуть в робочий режим вже за два тижні.
За матеріалами:
Утро
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас