G20 будуть удосконалювати нагляд за тіньовими банківськими системами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G20 будуть удосконалювати нагляд за тіньовими банківськими системами

181
Лідери країн G20 схвалили пропозиції Базельського комітету з банківського нагляду про нові банківські стандарти капіталу і ліквідності (Базель III), а також вирішили удосконалити регулювання тіньових банківських систем, говориться у матеріалах за підсумками саміту "двадцятки" в Сеулі.
Країни G20 закликали Раду із фінансової стабільності (СФС) співпрацювати з іншими міжнародними органами, що встановлюють стандарти, для того, що розробити до середини 2011 року рекомендації із вдосконалення регулювання і нагляду за тіньовою банківською системою.
"Після завершення розробки нових стандартів для банків (Базель III, - ред.) можуть виникнути пропуски в регулюванні відносно тіньової банківської системи", - наголошується у плані дій, схваленому лідерами "двадцятки" у Сеулі.
Передбачається, що Базель III зміцнить стійкість світової банківської системи за рахунок поліпшення якості, підвищення обсягу і узгодженості банківського капіталу і ліквідності на міжнародному рівні.
Базельський комітет за підсумками чергового засідання у вересні рекомендував банкам підвищити частку капіталу першого рівня в загальному обсязі мінімально необхідного капіталу до 6% з нинішніх 4% від активів, зважених по ризику, а також підняти частку акціонерного капіталу в капіталі першого рівня до 4,5% з 2%.
Крім цього від банків буде потрібне створення додаткових спеціальних буферів капіталу (резервного і антициклічного) - по 2,5%. У результаті мінімальний рівень достатності капіталу першого рівня зростає з нинішніх 4% до 6% (або до 8,5% із врахуванням вимог до створення додаткового резерву). Мінімально необхідний рівень загальної достатності капіталу збережеться на рівні 8% від зважених за рівнем ризику активів банку, проте із врахуванням капітального буфера досягне 10,5%.
Базель III також передбачає введення обмежень на використання банками механізму левереджу, наголошується у Сеульському плані дій. Система нових стандартів включає гармонізований на міжнародному рівні коефіцієнт левереджу (співвідношення позикових коштів банку до власних), який повинен доповнювати показники капіталу із врахуванням ризиків.
"Нові стандарти помітно зменшать стимул-реакції для банків приймати надмірні ризики, знизять вірогідність і гостроту майбутніх криз і дозволять банкам витримувати (без надзвичайної державної підтримки) фінансові потрясіння таких самих масштабів, як під час недавньої фінансової кризи", - говориться у документі.
Запровадження нових стандартів Базеля III почнеться з 1 січня 2013 року. Повністю вони будуть введені до 1 січня 2019 року.
Лідери G20 також розглянули питання зниження ризиків, пов'язаних із функціонуванням системно значимих фінансових інститутів, а також питання, пов'язані з їх банкрутством ("too-big-to-fail" - дуже великий, аби звалитися). На думку "двадцятки", платники податків не повинні нести витрати із ліквідації таких компаній.
Країни дійшли думки, що системно важливі фінінститути, особливо глобальні, повинні мати ширші інструменти для покриття збитків в разі банкрутства, міцну базову інфраструктуру фінансового ринку для зменшення ризику ланцюгової реакції, пов'язаної зі банкрутством окремих компаній.
Крім того, глави країн "двадцятки" вирішили продовжити роботу із посилення фінрегулювання і нагляду відносно хедж-фондів, позабіржових похідних інструментів і кредитних рейтингових агентств.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас