"Ъ'": Від Олега Дерипаски вимагають доплатити за акції МГЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ'": Від Олега Дерипаски вимагають доплатити за акції МГЗ

446
Рішення Одеського апеляційного госпсуду про визнання недійсним рішення зборів акціонерів МГЗ, які відбулись у березні 2004 року, днями з'явилося в держреєстрі судових рішень. Мова йде про рішення деномінувати акції МГЗ, в результаті чого російська компанія "Русал" Олега Дерипаски стала єдиним власником миколаївського заводу. Джерела, знайомі з судовою справою, стверджують, що позивачами виступили десять працівників МГЗ - міноритаріїв підприємства, чиї права, на їхню думку, були порушені.
З матеріалів судової справи випливає, що на момент проведення зборів акціонерів МГЗ позивачі володіли 0,015% акцій заводу. Але на зборах акціонерів представники "Русалу", який на той момент контролював 97,5% акцій МГЗ, проголосували за конвертацію 3030 млн акцій заводу номіналом 0,25 грн на 80 акцій номіналом 9,46 млн грн і реорганізацію товариства з ВАТ у ТОВ. При цьому, якщо акціонер володів недостатньою кількістю акцій старої номінальної вартості (37,8 млн паперів) для отримання цілого пакету акцій нового випуску, його папери передавалися суспільству. Натомість він отримував грошову компенсацію з розрахунку 0,1 грн за акцію. Це в 2,5 рази нижче від номіналу, тобто позивачі недоотримали 6,89 млн грн. А якщо врахувати, що до зборів акціонерів представники інтересів "Русалу" скуповували акції заводу на ринку по 0,4 грн за папір, позивачі можуть вимагати 13,78 млн грн. У судових матеріалах сума збитку не оцінюється.
Крім працівників МГЗ, раніше серед міноритаріїв заводу були інвесткомпанії "Кінто" та "Тект". Чи зацікавлені вони зараз у судовому позові, невідомо - в компаніях коментарі не надали. Відмовилися обговорювати судовий спір і в "Русалі". Варто зазначити, що протягом 2004-2009 років "Русалу" вдавалося відстоювати свої інтереси. Верховний суд кілька разів направляв справу на повторний розгляд до суду першої інстанції. Але цього разу на боці працівників МГЗ виступила Генпрокуратура. У відомстві суперечку не коментують.
Партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Юрій Марченко вважає, що інтереси міноритаріїв справді порушені: "Якщо акціонер примусово позбавляється своїх акцій, він має право вимагати викуп паперів за ціною не нижче номіналу. Думаю, шанси позивачів домогтися збільшення виплати за викуп акцій МГЗ із 0,1 грн за папір до ціни номіналу - 0,25 грн - цілком реальні. Така судова практика, правда, в значно менш масштабних справах, існує".
У світовій практиці в таких випадках міноритаріям пропонують викуп за ринковою вартістю, зазначає голова правління ІК Eavex Capital Юрій Яковенко. Але в Україні добитися викупу на таких умовах буде складно, вважає Марченко: "У суді складно довести, яка ціна є ринковою".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас