Ціни на цукор можуть підскочити майже на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на цукор можуть підскочити майже на 20%

Казна та Політика
348
Національна асоціація цукровиробників України "Укрцукор" прогнозує зростання цін на цукор у країні на 5-18% у грудні 2010р. - січні 2011 р. Про це в телефонній бесіді з кореспондентом УНІАН повідомив голова правління НАЦУ "Укрцукор" Микола Ярчук.
"Ми прогнозуємо, що 1-1,1 тис. дол. за тонну, тобто 7,5-8,5 грн. за кг, буде відпускна ціна", - повідомив Ярчук, зазначивши, що на сьогодні відпускна ціна цукру становить 7,15-7,2 грн./кг. При цьому, за даними асоціації, собівартість виробництва цукру в поточному сезоні висока і досягає 6,5 грн./кг.
"Ціна почне рости після закінчення переробки буряків - у грудні-січні. Зростання не буде різким, бо грає роль те, що зараз сезонне перевиробництво. Цукор виробляється 2 місяці, а реалізується протягом року. Сьогодні його пропозиція вища, ніж попит, а через певний час буде вирівнюватися", - пояснив він.
При цьому Ярчук відзначив, що на внутрішні ціни на цукор великою мірою впливає світовий ринок. "Все буде залежати від того, яка буде світова ціна, тому що в світі дефіцит цукру відчувається. Ціна на світовому ринку постійно зростає, а це впливає на наш ринок, тому що ми залежимо від світової ціни і ціни на цукор-сирець. Всі ці чинники говорять про те, що ціна може бути стабільною, але високою", - додав Ярчук.
За його словами, наступного року світова ціна на сирець буде диктувати ціну на білий цукор на внутрішньому ринку. "Сьогодні 780 дол. коштує тонна цукру-сирцю в Одесі, і світові аналітики говорять, що вона ще на 10% збільшиться. Можна спрогнозувати, що цукор із цукру-сирцю теж буде за високою ціною", - відзначив Ярчук.
Як повідомляв УНІАН, "Укрцукор" знизив на 20% прогноз виробництва цукру з буряку врожаю 2010р. - до 1,6 млн. тонн. При цьому, за прогнозами Міністерства аграрної політики, в поточному році в Україні буде вироблено 2 млн. тонн цукру з буряку врожаю 2010 року. Раніше міністерство прогнозувало виробництво цукру в 2,1-2,2 млн. тонн.
При цьому, за даними Державного комітету статистики України, в Україні на 1 листопада ц.р. врожай цукрових буряків склав 11,7 млн. тонн. - Це на 50,4% більше, ніж на 1 листопада минулого року.
За прогнозами Міністерства аграрної політики, цукрових буряків у поточному році планується зібрати більше 15 млн. тонн.
У 2009 році врожай у Україна цукрових буряків склав 10 млн. тонн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас