Королевська пропонує обмежити права уряду в нарощенні зовнішнього боргу понад 30% від ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська пропонує обмежити права уряду в нарощенні зовнішнього боргу понад 30% від ВВП

Казна та Політика
173
Глава комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська пропонує обмежити права уряду нарощувати зовнішній борг понад 30% від ВВП. Про це вона заявила, коментуючи дані Міністерства фінансів України про зростання з початку року державного зовнішнього боргу на 27%, а внутрішнього боргу - на 47%, передає її прес-служба.
На її думку, різке збільшення держборгу України свідчить про те, що уряд вже не здатен здійснювати виплати за борговими зобов'язаннями без допомоги зовнішніх запозичень. Випуск ОВДП продовжує перевищувати їх погашення, а значить, тенденція переходить у хронічну стадію.
Як вважає голова комітету ВР, ключова помилка уряду - неправильне використання позик. "За економічними законами, кредит має спрямовуватися на розвиток, щоб збільшити прибутковість, яка дозволить обслуговувати тіло кредиту і відсотки по ньому. На позикові кошти необхідно модернізувати потужності, поліпшувати якість продукції та розширювати ринок збуту, - зазначила Королевська. - "Уряд пішов протилежним шляхом: він не вкладає в модернізацію, не бореться зі збитковістю, а продовжує підтримувати соціальну сферу за рахунок залучених кредитів. Це прямий і швидкий шлях до банкрутства".
Глава парламентського комітету вважає, що залучення зовнішніх кредитів необхідно здійснювати виключно під конкретні інфраструктурні проекти, які здатні запустити економіку країни. Свого часу в Німеччині таким проектом стало будівництво доріг, на Близькому Сході - нафтовидобувна і переробна галузь, в Таїланді і Чорногорії - рекреаційна інфраструктура тощо.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас