НБУ вводить в обіг пам'ятні монети "Свято Різдва Христового в Україні" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вводить в обіг пам'ятні монети "Свято Різдва Христового в Україні"

Фондовий ринок
199
Національний банк України, розпочинаючи нову серію "Обрядові свята України", ввів в обіг 20 грудня 2002 р. пам'ятні монети "Свято Різдва Христового в Україні" номіналами 10 та 5 гривень, присвячені одній з головних подій в історії християнства, у святкуванні якої до нашого часу збереглося багато давніх народних звичаїв, традицій, обрядів.
Монету номіналом 10 гривень виготовлено із срібла 925 проби, якість -"пруф", вага в чистоті - 31,1 г, діаметр - 38,61 мм, тираж - 3 000 штук. Гурт монети - рифлений.
Монету номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, якість - звичайна, вага - 16,54 г, діаметр - 35,0 мм, тираж - 30 000 штук. Гурт монети - рифлений.
На аверсі монет зображено різдвяну зірку - традиційний атрибут, пов'язаний з євангельською легендою про Христа, у центрі якої розміщено малий Державний Герб України, а над ним рік карбування монети - 2002; в оточенні стилізованого барокового орнаменту розміщено написи: на монеті із срібла - УКРАЇНА, 10, ГРИВЕНЬ, а також позначення металу та його проби - Ag 925, вага в чистоті - 31,1; на монеті з нейзильберу - УКРАЇНА, 5 ГРИВЕНЬ. На обох монетах - логотип Монетного двору Національного банку України.
На реверсі монет зображено традиційну святкову сцену - різдвяний колядницький гурт, у центрі якого ватага з різдвяною зіркою, а по колу розміщено написи: СВЯТО РIЗДВА (ліворуч), ХРИСТОВОГО (праворуч). Художник -Микола Кочубей. Скульптор - Святослав Iваненко.
Пам'ятні монети номіналами 10 та 5 гривень є дійсними платіжними засобами України та обов'язкові до приймання без будь-яких обмежень за їх номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.
За матеріалами:
НБУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас