Королевська бачить загрозу дефолту у 2013 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська бачить загрозу дефолту у 2013 році

Казна та Політика
431
У поточному році уряд зірвав виконання держбюджету, і при збереженні існуючих тенденцій Україну неминуче чекає оголошення суверенного дефолту в середині 2013 року.
Про це заявила голава Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталя Королевська, коментуючи дані Рахункової палати України про виконання Держбюджету за 9 місяців.
Як повідомили УНІАН в прес-службі глави парламентського комітету, на думку Королевської, невиконання бюджету України свідчить про стрімку тінізацію економіки, відхід бізнесу в "тінь" в умовах тотального тиску з боку фіскальних органів. "Навіть у умовах майже 5% зростання економіки уряд не зміг в повному обсязі зібрати основні податки - ПДВ, податок на прибуток і акцизи, - зазначила Королевська. - У результаті, дефіцит бюджету України за три квартали 2010 року збільшився більш ніж в два рази - до 52,8 млрд. грн., що вище за показник кризового 2009 року".
Як зазначила глава комітету, продовження подібної тенденції призведе до подальшого зростання тіньового сектора і формування системної кризи в бюджетному процесі. "Пік кризи припаде на кінець 2012 року, і вже до початку 2013 роки він перейде у критичну фазу під впливом зобов'язань України із обслуговування зовнішнього боргу, - вважає вона. - При збереженні існуючих тенденцій Україну неминуче чекає оголошення суверенного дефолту в середині 2013 року".
Королевська вважає, що до провалу Держбюджету в 2010 році привела непродумана політика тотального фіскального тиску на підприємців. "Підміна реформ, спрямованих на детінізацію і дерегуляцію економіки, примітивним посиленням державного податкового тиску на реальний сектор веде до неминучого економічного краху, - заявила Королевська. - Економіка XXI століття - це набагато складніший механізм, ніж за часів феодалізму. Проте навіть в ті часи правителі знали про те, що надмірний податковий тиск і відсутність стимул-реакцій до розвитку підприємництва призводять до ослаблення економіки і краху режиму".
4 листопада Рахункова палата України повідомила, що за січень-вересень 2010 року загальний фонд держбюджету із доходів не виконаний на 7,2 млрд. грн., або 4,8%. В цілому до державного бюджету надійшло 162,7 млрд. грн., що складає лише 67,7% планового річного обсягу.
Витрати загального фонду державного бюджету не виконані на 4,8 млрд. грн., або 2,7%. В цілому витрати державного бюджету здійснені в сумі 215,2 млрд. грн., або 68,7% річного призначення.
Дефіцит державного бюджету склав 52,8 млрд. грн., що в 2,2 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Державний і гарантований державний борг збільшився на 86,4 млрд. грн., або 27,2%, - до 404,3 млрд. грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас