Азаров: Заборгованість із відшкодування ПДВ в Україні досягає 2 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Заборгованість із відшкодування ПДВ в Україні досягає 2 млрд грн

Казна та Політика
723
В Україні заборгованість із повернення ПДВ на даний момент не перевищує 2 млрд грн. Про це на прес-конференції заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
"Що стосується заборгованості із ПДВ, то проблему заборгованості можливо вирішити остаточно лише коли ми ліквідуємо фіктивні декларації... Зараз йдеться про одиниці мільярдів гривень, тоді як нам дісталась заборгованість (від попереднього уряду) у розмірі десятків мільярдів гривень", - заявив Азаров.
Він зазначив, що "зараз не йдеться про десятки мільярдів гривень, йдеться про 1,5-2 млрд грн. заборгованості із ПДВ".
Нагадаємо, раніше М.Азаров повідомляв, що за станом на 1 жовтня заборгованість із ПДВ складала 3 млрд грн. Азаров зазначав, що уряд виконав узяті на себе зобов'язання зі зменшення податку на додану вартість перед МВФ.
Міністр фінансів Федір Ярошенко в жовтні заявив, що Міністерство фінансів до кінця поточного року планує виплатити заборгованість із ПДВ. "Ми публічно продемонстрували, що на 1 жовтня заборгованість із ПДВ складає 3 млрд грн., до кінця поточного року вона має бути повністю ліквідована. З 1 січня 2011 р. ми плануємо відшкодовувати ПДВ згідно із законами, які будуть прийняті Верховною Радою. У нас є бажання аби ПДВ відшкодовувався в автоматичному режимі", - сказав Ярошенко.
Також 30 вересня ц.р. Азаров обіцяв, що заборгованість із ПДВ перед польськими компаніями буде ліквідована до кінця року, і з наступного року проходитиме в автоматичному режимі.
Водночас 21 вересня ц.р. президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах заявляв, що підприємства задекларували до відшкодування 21 млрд грн. ПДВ з травня 2010 р. За його словами, інвестори пішли на покупку ПДВ-облігацій, якими уряд погашав заборгованість, сформовану до травня 2010 р., хоча прибутковість цінних паперів в середньому складає 5,5% на рік, а облігації випущені на 5 років.
Нагадаємо, що деякі аналітики прогнозували, що Міністерство фінансів може зіткнутися з труднощами в питаннях покриття бюджетного дефіциту і відшкодування ПДВ без залучення зовнішнього фінансування.
Так, на їх думку, в серпні-жовтні заборгованість із відшкодування ПДВ накопичуватиметься в сумі близько 3-4 млрд грн. на місяць (МВФ допускає період перевірки заявок на повернення ПДВ в 60 днів, тому заборгованість, що з'явилася в листопаді-грудні, не буде визнана простроченою)
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас